A tapasztalt nyomozók is megdöbbentek a csempészcigi mennyiségén - videó a cikkben

NAV Infotár2021. nov. 10.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Rekordméretű illegális cigarettaszállítmányt foglaltak le a NAV munkatársai egy ukrán bárkán. Soha nem láttak még egy helyszínen ennyi csempészcigit. A nyomozás során megtalálták a csempészek Pest megyei telephelyét, ahol további nagy mennyiségű cigarettát találtak. A NAV nyomozóinak mindössze 35 órával a szállítmány felderítését követően már mind a 4 gyanúsítottat sikerült őrizetbe venniük. Akár 20 évet is kaphatnak. Ha a cigaretta kikerül a feketepiacra közel 4 milliárdos kár éri a költségvetést.

57 millió szál

Soha nem látott mennyiségű csempész cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy Tolna megyei kikötőben és egy Pest megyei raktárban. Összesen mintegy 57 millió szál adózatlan cigarettára bukkantak egy szokásos kikötői rutinellenőrzés során a pénzügyőr járőrök – fogalmazott Czuczor Ákos ezredes, a NAV Bevetési Igazgatóságának az igazgatóhelyettese, a NAV sajtóeseményén.

Sóba rejtett cigaretta

Az alezredes ismertette, hogy a Duna folyamon rendszeresen ellenőrzik menet közben és a kikötőkben is a hajókat, mind a személy, mind pedig az áruforgalom tekintetében. Egy Tolna megyei kikötőben egy ilyen rutin ellenőrzés során lettek figyelmesek a NAV munkatársai egy kibomlott zsákra, amiben adózatlan csempészcigarettát fedeztek fel egy hivatalosan sót szállító tolóhajó és a hozzá tartozó bárka átvizsgálása során. A bárkán sóval megtöltött zsákok sorakoztak, ám a só közé a csempészek jelentős mennyiségű cigarettát rejtettek – tette hozzá.

Videó a fogásról:

A fogás késő délután sötétedés előtt történt, így a pénzügyőr járőrök erősítést hívtak és a NAV munkatársai fegyverrel és lövésálló mellénnyel felszerelve őrzésbe vették a területet, amíg reggel nagyobb erővel meg nem érkeztek a nyomozók és meg nem indult a kirakodás és a számbavétel – húzta alá.

1000 tonna sót vizsgáltak át

Ez utóbbi rendkívül időigényes munkafolyamat volt, mert körülbelül 1000 tonna, 1,3 tonnás zsákokba töltött sót kellett megmozgatni a NAV munkatársainak, hogy az összes elrejtett cigarettát megtalálják – hangsúlyozta az ezredes. A bárkán egymásra rakott zsákok közül a felső és a szélső zsákokba direkt nem rejtettek cigarettát az elkövetők, hogy álcázzák az illegális szállítmányt – húzta alá.

5385 ember egy éves fogyasztása

Kiemelte, hogy végül rekord mennyiségű 2,3 millió doboz zárjegy nélküli, adózatlan csempészcigarettát találtak a zsákokba rejtve. Hogy érzékeltesse ennek a nagyságát kihangsúlyozta, hogy ez 5385 ember teljes egy éves cigarettafogyasztását fedezte volna, akkor, ha olyan dohányosokkal számolunk, akik hetente egy teljes karton cigarettát elszívnak, így az éves fogyasztásuk 520 szál. Az ezredes úgy véli, ezzel a fogással újabb lépést tettek abba az irányba, hogy a dohánytermék fogyasztókat a legális beszerzés útjára tereljék.

Hőenergia lesz belőle

Az így lefoglalt cigaretta az eljárás rendnek megfelelően megsemmisítésre kerül. A szokásos gyakorlatot követve a megsemmisítés a Budapesti Égetőműben fog megtörténni, így az általa nyert energia is a lakosság ellátására hasznosítható.

Megdöbbentek a nyomozók

Az említett bárkát a pénzügyőr járőrök október 11-én hétfő délután ellenőrizték – erősítette meg az elhangzottakat Drabos Imre alezredes, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság igazgatója. Kiemelte, hogy az ügyeletes pénzügyi nyomozók gyorsan a helyszínre érkeztek, de még ők is megdöbbentek a hajón található illegális cigaretta mennyiségén sok éves tapasztalattal a hátuk mögött. Kihangsúlyozta, hogy még soha nem találkoztak ilyen volumenű illegális cigaretta szállítmánnyal egyetlen helyszínen.

Elfogták a gyanúsítottakat

A szállítmány átvizsgálásával párhuzamosan egy koordinációs központot is létrehoztak Pécsen, ahol megkezdték felderíteni a bűncselekmény részleteit, hogy sikerüljön a csempészbanda elfogása – ismertette. Ennek köszönhetően rövid időn belül felderítették a csempészek egy Pest megyei raktárát, ahol további fél millió csomag csempészcigarettát találtak és az ukrán származású magyar állampolgárságú elkövetők közül három személyt is sikerült tetten érniük. Ezután további egy elkövetőt sikerült azonosítaniuk, akit a NAV munkatársai rövid időn belül elfogtak, így mindössze 35 órával a szállítmány felderítését követően már mind a 4 gyanúsítottat sikerült őrizetbe venni, akik közül az egyik személy büntetett előéletű - hangsúlyozta.

5,3 milliárdos fogás

A lefoglalt cigaretta kereskedelmi értéke meghaladja az 5,3 milliárd forintot – húzta alá. Amennyiben ez a csempész dohányáru kikerül a feketepiacra az közel 4 milliárd forint kárt okozott volna a költségvetésnek – tette hozzá. A cigaretták egyébként nem hamisítványok voltak, hanem legális cigaretta gyárban készült termékek, amiket viszont nem a magyar piacon történő értékesítésre gyártottak, így ide a fekete piacon történő értékesítés céljából hozták őket – ismertette.

Akár 20 évet is kaphatnak

Kiemelte, hogy mivel feltételezni lehet, hogy az elkövetők befolyásolnák az esetleges tanúkat, megsemmisítenék a további bizonyítékokat és ezzel hátráltatnák a nyomozás menetét, így a Szekszárdi Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat.

Az akciónak nemzetközi szálai is vannak, ezeket a nemzetközi bűnügyi együttműködésben az EUROPOL koordinálta.

A NAV most költségvetési csalás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz, az elkövetők pedig agár 20 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.