A TOP 3 régiós szolgáltató közé kerülhet az OTP Global Markets

Elemzések2021. nov. 10.Harsányi Péter

A magasabb inflációval szemben a portfóliókat tudatosan felkészítették az OTP Global Markets szakemberei – hangzott el az OTP Global Markets sajtóháttér-beszélgetésén. Az OTP szakemberei szerint a pénzügyi szektor a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhetően jól teljesíthet. Az energiaszektorra pedig a magasabb energiaárak vannak jótékony hatással.

Az OTP Global Markets és a hozzá tartózó OTP Private Banking online sajtóháttér-beszélgetést tartott.

Az eseményen Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója elmondta a következő években kiemelt cél, hogy a régió országaiban a TOP 3 szolgáltató közé tartozzon az OTP Global Markets legyen szó akár lakossági, vállalat vagy intézményi szegmensekről.

Ennek érdekében lokációtól függetlenül minden olyan országban, ahol jelen vannak ugyanazt a kiemelkedő színvonalú szolgáltatást nyújtják az ügyfeleknek.

A hangsúly továbbá egyre jobban áttevődik a proaktív befektetési tanácsadásra, a döntéselőkészítésre, illetve az innovatív megoldásokra. Emellett a befektetési szolgáltatások terén még szofisztikáltabb termékajánlásokkal szeretnének megjelenni.

Szintén fontos irány, hogy a menedzsment tervei alapján a private banking fizikai megjelenése ugyanaz lesz minden országban.

Bánfi Attila rámutatott, miután az OTP Global Markets régiós szolgáltató, valamennyi régiós szolgáltatóra versenytársként tekintenek.

Diverzifikált vagyonkezelés

Ujhelyi Levente, az OTP Privát Banki Főosztály főosztályvezetője rámutatott, a Treasury és a hosszabb távú befektetéseket tömörítő vagyonkezelési terület összevonása szinergialehetőségeket nyújt.

Ennek eredményeképpen az ügyfélportfoliók a hosszú távú befektetések mellett kiegészíthetők a rövidebb távú befektetésekkel, illetve egy likvid állománnyal.

Fontosabb irányok

Bozsogi Tamás, az OTP Bank Kiemelt Privát Banki Főosztály főosztályvezetője kifejtette, egyre jobban erősödő feladat az öröklés és a generációváltás támogatása. A piacon ugyanis jellemzően még az első generációs vagyonok mozognak.

Az OTP ügyfélkörénél emellett továbbra is fontos szerepe lesz a személyes kapcsolattartásnak, mely az egyik legkomolyabb értékünk – tette hozzá Bozsogi Tamás.

Az ügyfelek másfelől egyre inkább keresik a digitális megoldásokat, aktívabban használják az online platformokat. Az új generációs ügyfelek jobban igénylik, hogy online áttekinthessék a portfólióikat.

Magasabb infláció

A növekedés.hu kérdésére Bozsogi Tamás elmondta, a portfóliókat tudatosan felkészítették az inflációval szemben. Emellett az ügyfelek nyitottabbá váltak a magasabb kockázatosságú eszközök iránt.

Az OTP Global Markets szakemberei szerint az elkövetkezendő időszakban az értékalapú befektetések felülteljesíthetik a növekedési papírokat.

A pénzügyi szektor pedig alapvetően a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhetően jól teljesíthet. Az energiaszektorra a magasabb energiaárak vannak jótékony hatással.

A szakemberek elmondása alapján a részvények tartása hosszú távon jó döntés lehet, azonban fontos, hogy az ügyfelek kockázati profiljának megfelelő arányban történjen a részvények felhalmozása.

A magyar piacon eddig relatíve könnyebben lehetett reálhozamot elérni bizonyos kamatozó eszközökkel. Az elmúlt időszakban az infláció megemelkedésével ez ugyanakkor nehezebbé vált. Emiatt felértékelődik a tanácsadás szerepe.

Tőkevonzó képesség

Ujhelyi Levente szerint extrém módon változtak a fogyasztói szokások a pandémia következtében. Az elmúlt időszakban az innovatív hozzáállásának köszönhetően megnőtt az OTP Private Banking tőkevonzó képessége. Jelentős építkezés zajlik jelenleg mintegy 160 tanácsadó kollégával.

Bozsogi Tamás elmondása alapján jelenleg közel 24 ezer privátbanki ügyféllel bizalmát élvezik, a kezelt vagyon pedig 2543 milliárd forintra tehető.  

Diszkrecionális portfóliókezelés

A diszkrecionális portfóliókezelési terület új, komoly nemzetközi karrierrel rendelkező vezetővel erősödik, illetve a munkatársak lényegesen aktívabban megkeresik az ügyfeleket. Ezzel párhuzamosan egy új front office rendszer indul el, aminek köszönhetően teljes körűen, minden termékkel ki tudják szolgálni az ügyfeleket.

Az ügyfelek számára egyaránt kínálnak aktív, abszolút jellegű és passzívabb, benchmark alapú portfóliókezelést.

Díjak, elismerések

Először választotta meg OTP Private Bankinget kelet-közép-európai régió legjobb privát banki szolgáltatójának a nemzetközileg elismert Global Finance magazin.

Az országos díjak kategóriájában pedig az egymást követő ötödik évben is az OTP Private Banking bizonyult Magyarország legjobb privát bankjának.

Emellett további két rangos nemzetközi díjjal is jutalmazták az OTP Csoport privátbanki tevékenységét a Global Private Banking Awards Gálán. Az OTP Private Banking egymást követő kilencedik évben vehette át a legjobbnak járó elismerést itthon.