Gyors beléptetés, kockázatok csökkentése, segélyszállítmányok átengedése

NAV Infotár2022. márc. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei alkalmazkodva a magyar-ukrán határ terheléséhez, speciális protokollt alkalmazva intézkednek.

Az Ukrajnából Magyarországra érkezők mielőbbi beléptetéséhez könnyített ellenőrzést és vámvizsgálatot végeznek a pénzügyőrök, hogy a zömében asszonyokból és gyerekekből álló családoknak ne kelljen hosszasan várakozniuk.

Február 24. és március 1. között 98 ezren lépték át a határt Ukrajna felől, kisebb részük, 13 ezren vonaton utazva.

A menekültek többsége csupán néhány kézi táskával érkezik a határra, a legszükségesebb ruhadarabjaikkal, és a túléléshez elengedhetetlen holmikkal. Vannak azonban olyanok, akik kisebb-nagyobb járművekkel lépik át a határt értékeiket is magukkal hozva.

A háborús helyzet különös éberséget kíván a pénzügyőröktől, hogy se a zöldhatáron, se a határátkelőkön ne jussanak át fegyverek és egyéb veszélyes szállítmányok akár a személyes poggyászokban, akár a járművekben. A tiszabecsi határon például hétfőn reggel egy ukrán sofőrtől lefoglaltak két fegyvert lőszerekkel együtt, amit büntetőeljárásban adtak át a rendőrségnek a NAV munkatársai.

Mindemellett az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat soron kívül kiléptetik, hogy azok mielőbb célba érjenek.

A gördülékeny ügyintézéshez folyamatosan egyeztetnek a humanitárius szervezetekkel és a társhatóságokkal. Vasárnap például a 100 ezer liter üzemanyagot és 28 tonna élelmiszert szállító kamionok soron kívül léphettek ki Záhonynál.