Összefogott az ország az Ukrajnából menekülők megsegítésére

Elemzések2022. márc. 1.H. É.

A kormányzati szervek mellett segélyszervezetek, cégek és rengeteg magánember is felajánlotta már a segítségét a Magyarország közvetlen szomszédságában zajló háború érintettjeinek. A pénzadományok mellett nagyon sokan vállalnak önkéntes munkát, nyújtanak szállást vagy biztosítanak ingyen fuvart a menekülteknek. A segítségkérőket és a segíteni szándékozókat összekötő Facebook-csoporthoz pedig már csaknem 100 ezren csatlakoztak.

Segítségnyújtás (Ukrajna, Kárpátalja) – ez a neve annak a Facebook-csoportnak, amelyet február 24-én hozott létre egy fiatal érdi édesanya, Gregor Alexandra, és amelyhez mindössze négy nap leforgása alatt csaknem 100 ezren csatlakoztak.

Az önkéntes fiatalokból álló szervezők összekötő kapocsként igyekeznek működni a segítségre szoruló menekültek, valamint a segíteni szándékozók és a segélyszervezetek között. A kormányzat mellett együttműködnek többek között a Baptista Szeretetszolgálattal, a Református Szeretetszolgálattal, a Máltai Szeretetszolgálattal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Vöröskereszttel, a Budapest Bike Maffiával és a Migration Aid-del. Ezeknek a szervezeteknek az önkéntesei jelen vannak a határátkelőknél, illetve a keleti régióban, ők tudnak közvetlen segítséget nyújtani, cégek és magánemberek felajánlásainak köszönhetően is.

A segítségnyújtás folyamatos: rengetegen vállalnak ingyen fuvart, nyújtanak szállást, vállalnak fordítást, adminisztráció-intézést, de nagyon sok speciális támogatás is érkezik. Egy bajai szülész-nőgyógyász térítésmentesen vállalja például menekült kismamák vizsgálatát, ellátását, más kutyák-macskák befogadását vállalták, az országos lovas fórumban kutyák és lovak elszállásolását jelezték, és volt, aki takarmányt ajánlott fel annak, aki a határon túlról érkező lovakat fogad be.

Számos szervezet, cég tett felajánlást, adományoz az orosz-ukrán konfliktus áldozatainak. Csak néhány példa. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) megnyitja campusát és a kollégiumot a menekültek előtt, szállással és ellátással várják a rászorulókat.

Az Országos Mentőszolgálat vidéki üdülőiben várja a háború elől menekülő családokat. A Magosz gazdaköri tagjai saját termékeikkel személyesen is segítenek a magyar-ukrán határon, Vásárosnaményban és Beregsurányban.

A TritonLife magánegészségügyi szolgáltató Ukrajna Segélyalapot hozott létre 40 millió forinttal, amelynek felhasználását a Nagycsaládosok Országos Egyesülete végzi, és a Magyarországon dolgozó egészségügyiek Ukrajnából érkező rokonainak nyújtanak egészségügyi ellátást.

A Work Force Kft., amelynek kölcsönzött munkaállományának csaknem fele ukrán munkavállalókból áll, egyrészt munkásszállásain biztosít férőhelyet az érintetteknek, másrészt a végzettségüknek megfelelő munkahely keresésében is támogatná őket - közölte a HR szolgáltató.

A hazai HR-technológiai startup, a Blue Colibri a magyar vállalatoknál, intézményeknél dolgozó ukrán munkavállalók elérése, informálása és visszajelzések kezelése céljából ukrán nyelven is elérhető, mobilos kommunikációs felületet biztosít - 6 hónapon keresztül teljesen díjmentesen.

A Talk-A-Bot újra ingyenessé tette CHEQ nevű vállalati kommunikációs megoldását az ukrán munkavállalókkal dolgozó cégek számára.