Június 4-től változás jön az online-számláknál

NAV Infotár2019. jún. 1.MTI
A rovat támogatója:

Az online számláknál június 4-től kötelező az új formátum alkalmazása. Mutatjuk, mely vállalkozásokat érint a változás.

Június 4-től kötelezővé válik az online számlák adatszolgáltatásában az új verzió alkalmazása, miután véget ér a január óta tartó tesztelési időszak - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a NAV saját fejlesztésű számlázó programját, az online számlázót használják, nincs teendőjük, a program automatikusan elvégzi a frissítést.

A verzióváltással szükségessé váló módosításokat, szoftverfejlesztéseket azoknak az online adatszolgáltatást teljesítő adózóknak kell elvégezniük, akik más számlázó programot használnak.

A csaknem egy éve bevezetett online számla rendszerben már mintegy 41 millió számlaadatra vonatkozó beküldés történt. A rendszer szolgáltatásai folyamatosan bővülnek, ezért a felhasználóknak érdemes figyelniük a változásokat, valamint az új adatszolgáltatási verzióra történő átállást - írja közleményében az adóhatóság. 

Az adóhatóság 2018 decemberében mutatta be az adatszolgáltatási sémaállomány (XSD) új verzióját, melyet az eredeti tervek szerint május 2-án tett volna kötelezővé. A határidő közeledtével azonban számos jelzés érkezett a felkészülés elhúzódásáról, ezért a NAV egy hónap haladékot biztosított. 

Az RSM Hungary korábban felhívta a figyelmet arra, hogy

akik június 4-től sem lesznek képesek megfelelő módon jelenteni online számla adataikat, számíthatnak az adóhatósági megkeresésre és bírságolásra, az adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet.

Ez adott esetben magasabb adóbírság-kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma - mutatott rá a tanácsadó cég.