Pokémon figurás partiszettek - Mindenre figyel a NAV

NAV Infotár2023. máj. 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Görögországból tartott Németországba az a bolgár rendszámú kamion, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az M5-ös autópályán megállítottak. Az ellenőrzés során több mint 11 millió forint értékű, Pokémon figurákkal díszített partiszetteket, kártyagyűjtő mappákat, valamint különféle műanyag mesefigurákat foglaltak le.

A fuvarlevélen gyűjtőáruként szerepelt a teherautó rakománya, amit a járőrök tételesen átnéztek. A tüzetes átvizsgálás kiderítette, hogy a kamion hátuljában, a rendben lévő rakomány mögött kukucskálnak a mesehősök képeivel feldíszített gyűjtőmappák, születésnapizsúr-szettek (tányérral, pohárral, szalvétával és szívószállal). A közkedvelt Mancs őrjárat is képviseltette magát játékfigurák és tárolódobozok formájában. A szakértő szerint „hamis a baba” és minden más is, amiket a jogtulajdonos engedélye nélkül akartak forgalomba hozni.

A pénzügyőrök az 5800 silány terméket lefoglalták, majd szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűntette miatt eljárást indítottak.

A lefoglalt hamis termékek, különösképpen a partiszettek, nem csupán a piaci szereplőknek okoznak károkat, hanem használat közben a gyerekek egészségére is ártalmasak lehetnek.