Hova mennek az uniós pénzek? – idén már a képzésekre is fel lehet venni uniós támogatást

Pályázatok2018. jún 25.Növekedés.hu

Az idei évben a becslések szerint Magyarországon összesen 2400 milliárd forintnyi uniós támogatás kerül szétosztásra. De vajon ebből az óriási összegből melyik szektor tudja kivágni magának a legnagyobb szeletet? A kérdést Andorka Miklós a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgató-helyettese válaszolja meg.

Erre a lehetőségre már régóta vártak a cégek: idén már a képzésekre is fel lehet venni eu-s támogatást. Az idei évben a becslések szerint Magyarországon összesen 2400 milliárd forintnyi uniós támogatás kerül szétosztásra. De vajon ebből az óriási összegből melyik szektor tudja kivágni magának a legnagyobb szeletet? Sokáig a támogatási konstrukciók sorában a legnépszerűbbek azok voltak, amelyeket gép, infrastruktúra és technológia-fejlesztésre lehetett felvenni. Beszédes, hogy a kiírásokra volt, hogy tízszeres volt a túljelentkezés. „A pályázatok legnagyobb nyertese a feldolgozóipar volt. Ám ezek az eu-s források kezdenek kiapadni, ezért a fejlesztésre áhítozó cégek főleg az állami támogatások -azon belül is az Irinyi-tervhez és IPAR 4.0-hoz kapcsolódó programok- felé fordulhatnak” – mondta el Andorka Miklós a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgató-helyettese. Az uniós pénzeknek a feldolgozóipar mellett többek között a mezőgazdaság is rengeteget köszönhet: 2017-ben a Vidékfejlesztési program keretében 690 milliárd forintnyi igény kapott pozitív elbírálást, 2018-ban pedig egy 315 milliárd forintos keretösszeg vár szétosztásra. Idén tavasszal ráadásul megnyílt egy régóta várt új lehetőség is: európai uniós pénzeket már képzésekre is fel lehet venni. A nagyvállalatok illetve a KKV-k előtt is vannak nyitott pályázatok, amelyekből a dolgozók kompetencia fejlesztését, illetve nyelvi, szakmai vagy informatikai képzéseket is lehet finanszírozni. Mivel ezek a kiírások iparágtól teljesen függetlenek, minden terület részéről nagy az érdeklődés. Andorka Miklós egyébként úgy véli, hogy a cégeknek, ha beruházásokról van szó most főleg az IPAR4.0-ra kell koncentrálniuk. Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása miatt beköszöntött negyedik ipari forradalom alapjaiban formálja át a cégek működését. A nagyvállalatok ezt a váltást többnyire saját pénzből is tudják finanszírozni, de a KKV-knak az átálláshoz támogatásra van szükségük. Lehet rá számítani, hogy a 2021-2027-es időszakban több forrás is megnyílik a témában, de Andorka Miklós szerint a kérdéses fejlesztésekbe érdemes minél előbb belevágni, például állami támogatás bevonásával.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.