Hova mennek az uniós pénzek? – idén már a képzésekre is fel lehet venni uniós támogatást

Pályázatok2018. jún 25.Növekedés.hu

Az idei évben a becslések szerint Magyarországon összesen 2400 milliárd forintnyi uniós támogatás kerül szétosztásra. De vajon ebből az óriási összegből melyik szektor tudja kivágni magának a legnagyobb szeletet? A kérdést Andorka Miklós a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgató-helyettese válaszolja meg.

Erre a lehetőségre már régóta vártak a cégek: idén már a képzésekre is fel lehet venni eu-s támogatást. Az idei évben a becslések szerint Magyarországon összesen 2400 milliárd forintnyi uniós támogatás kerül szétosztásra. De vajon ebből az óriási összegből melyik szektor tudja kivágni magának a legnagyobb szeletet? Sokáig a támogatási konstrukciók sorában a legnépszerűbbek azok voltak, amelyeket gép, infrastruktúra és technológia-fejlesztésre lehetett felvenni. Beszédes, hogy a kiírásokra volt, hogy tízszeres volt a túljelentkezés. „A pályázatok legnagyobb nyertese a feldolgozóipar volt. Ám ezek az eu-s források kezdenek kiapadni, ezért a fejlesztésre áhítozó cégek főleg az állami támogatások -azon belül is az Irinyi-tervhez és IPAR 4.0-hoz kapcsolódó programok- felé fordulhatnak” – mondta el Andorka Miklós a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. operatív igazgató-helyettese. Az uniós pénzeknek a feldolgozóipar mellett többek között a mezőgazdaság is rengeteget köszönhet: 2017-ben a Vidékfejlesztési program keretében 690 milliárd forintnyi igény kapott pozitív elbírálást, 2018-ban pedig egy 315 milliárd forintos keretösszeg vár szétosztásra. Idén tavasszal ráadásul megnyílt egy régóta várt új lehetőség is: európai uniós pénzeket már képzésekre is fel lehet venni. A nagyvállalatok illetve a KKV-k előtt is vannak nyitott pályázatok, amelyekből a dolgozók kompetencia fejlesztését, illetve nyelvi, szakmai vagy informatikai képzéseket is lehet finanszírozni. Mivel ezek a kiírások iparágtól teljesen függetlenek, minden terület részéről nagy az érdeklődés. Andorka Miklós egyébként úgy véli, hogy a cégeknek, ha beruházásokról van szó most főleg az IPAR4.0-ra kell koncentrálniuk. Az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása miatt beköszöntött negyedik ipari forradalom alapjaiban formálja át a cégek működését. A nagyvállalatok ezt a váltást többnyire saját pénzből is tudják finanszírozni, de a KKV-knak az átálláshoz támogatásra van szükségük. Lehet rá számítani, hogy a 2021-2027-es időszakban több forrás is megnyílik a témában, de Andorka Miklós szerint a kérdéses fejlesztésekbe érdemes minél előbb belevágni, például állami támogatás bevonásával.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.