Vállalkozók figyelem: Ezek a pályázatok még nyitva vannak!

Pályázatok2018. nov 26.Növekedés.hu

Az év végéhez közeledve egyre több hír jelenik meg, hogy milyen pályázatok várhatóak 2019-ben, mire érdemes készülni. Mielőtt erre kitérnénk, összefoglaltuk, hogy melyek azok a fontosabb lehetőségek, amelyek még most is elérhetőek a vállalkozások számára:

  • Munkavállalók szakmai, nyelvi, IT, stb. képzését akár 100%-ban támogató pályázatok nyújthatók be december 3-ig. Kis- és középvállalkozásoknak (KKV) a GINOP-6.1.6-18 érhető el, maximum 50 millió forintos támogatással, míg a nagyvállalatok a GINOP-6.1.5-18 keretében pályázhatnak legfeljebb 100 milliós vissza nem térítendő támogatásra.
  • Élelmiszeripari középvállalatok komplex fejlesztések megvalósításához igényelhetnek úgynevezett kombinált – kedvezményes kamatozású kölcsönnel kiegészített vissza nem térítendő – támogatást, legfeljebb 750 millió forint erejéig a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 felhívás keretében.
  • Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs fejlesztésekhez KKV-k, illetve nagyvállalatok is pályázhatnak (GINOP-2.1.2-8.1.4-16) 500 milliós vissza nem térítendő támogatás mellett 250 millió forint kedvezményes kamatozású kölcsönre.
  • Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzése érdekében 6 millió forint, 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a KKV körbe tartozó vállalkozások a GINOP-2.1.3-15 keretében.
  • Exportképes innovatív termékek fejlesztéséhez legalább 200 millió, legfeljebb 1 milliárd forintos támogatás nyerhető el a GINOP-2.1.6-16 kódszámú pályázat révén, azon vállalkozások számára, amelyek megfelelnek a pályázati felhívás szigorú feltételeinek.
  • Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása
a GINOP-3.1.2-8.2.4-16 felhívásnak, maximum 40 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 50 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön révén.
  • Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatásához nyújt KKV-knak legfeljebb 100 millió forintos (max. 50%) vissza nem térítendő támogatást a GINOP-4.1.2-18.
  • Gyakornokok alkalmazásával és betanításával járó többletköltségekhez (például gyakornokok bére, vállalati gyakornoki kapcsolattartók díjazása, a gyakornoki hely kialakításához szükséges tárgyi feltételek biztosítása) KKV-k igényelhetnek legfeljebb 30 millió forint, akár 100%-os vissza nem térítendő támogatást.
  • Élelmiszer-feldolgozáshoz (legfeljebb 1,5 milliárd forint), illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására (legfeljebb 500 millió forint) mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak maximum 50%-os vissza nem térítendő támogatásra a VP3-4.2.1-4.2.2-18 keretében.
Ahogy az a fenti kitekintésből is látszik, az uniós forrásból finanszírozott pályázatok elsődleges célcsoportja a hazai kis- és középvállalati szektor. Ez nem véletlen, hiszen
a hazai vállalkozások 99%-a KKV-nak minősül, ők adnak munkát az összes foglalkoztatott kétharmadának, ők állítják elő az itthon megtermelt hozzáadott érték közel 50 százalékát.
Valóban indokolt tehát a fejlesztésük, különösen azokon a területeken, amelyek a hatékonyabb termeléshez, a versenyképesség növekedéséhez kapcsolódnak. Kiemelt prioritást kell, hogy élvezzenek a digitalizációs transzformációhoz, illetve az IPAR 4.0 célterületeihez kapcsolódó fejlesztések, legyen az eszközbeszerzés (például robotok, vagy együttműködő robotok vásárlása), IT fejlesztés (termelésirányítási rendszer bevezetése) vagy a sikeres digitális átalakuláshoz nélkülözhetetlen szemléletformáló képzés, szervezetfejlesztés.
A 2019-ben elérhető források köre egyfelől szűknek tekinthető, hiszen a 2014-2020-as uniós költségvetési források kiírásában Magyarország élen jár, a pályázati keretek már szinte teljes egészében lekötésre kerültek, másfelől azonban számítani lehet a meg nem valósuló projektek visszacsorgó forrásaira és a hazai költségvetés terhére kiírásra kerülő pályázatokra.
Bár a 2019-ben elérhető konkrét pályázati felhívások még nem ismertek, érdemes elkezdeni a felkészülést. A fő irányok tehát az innováció, az IPAR 4.0, a digitalizáció és a hatékonyságnövelés. Azaz várhatóan támogatásban részesülhetnek azok a területek, amelyek a piaci logika alapján is a fejlesztések alapját kell, hogy képezzék, nem csak a meglévő kapacitások bővítését, hanem azon túlmutatóan jelentős hozzáadottérték-növekedést tesznek lehetővé. Fontos és minden szektort érintő terület a generációváltás előtt álló magyar cégek célzott támogatása, hogy mindaz az érték és tudás, amit ezek az elmúlt évtizedekben dinamikus fejlődést produkáló cégek előállítottak, a jövőben is hazai tulajdonban maradjon. Érdemes nyitott szemmel járni tehát és lecsapni még az idei véghajrában az elérhető lehetőségekre, és érdemes tervezni, hisz ígéretes pályázati lehetőségek lesznek elérhetőek 2019-ben is. Keresztes András – MAPI Zrt.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.