420 milliárd forint értékben folyósítottak támogatásokat a Magyar Bankholding bankjai az MFB Pontokon

Pénzügy2022. okt. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Magyar Bankholdinghoz tartozó MFB Pontok az elmúlt hét év során közel 37.000 kérelmet dolgoztak fel, ebből csaknem 27.000 lakossági ügyfél és vállalkozás összesen 420 milliárd forintot meghaladó összegű támogatásban részesült, ezzel segítve azok helyzetét. Az MFB Pontokon a 2014-2020-as finanszírozási ciklusban elérhető EU-s források kétharmadát a bankcsoporthoz tartozó bankok helyezték ki.

Az MFB Pontok hálózatának 2016-os létrehozása óta minden három forintból kettő a Magyar Bankholding Csoporthoz tartozó tagbankok közvetítésével jutott el az ügyfelekhez kedvezményes hitel vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitel formájában.

A hitelként működő, európai uniós forrású visszatérítendő támogatások csaknem 800 milliárd forintos keretösszegéből a Takarékbank Zrt. a folyósítások 30 százalékát, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank Nyrt. pedig 24 százalékát tudhatja a magáénak.

A Magyar Bankholding által közvetített támogatások 50%-a a hazai vállalkozások versenyképességének növelését, 20%-a pedig az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést segítette.

Ezen felül a támogatások 15%-a a COVID-19 világjárvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került, a válság által leginkább sújtott ágazatokban működő vállalkozások megerősítését célozta.

A kérelmek fele-fele arányban oszlottak meg a lakossági ügyfelek és mikro-, kis- és középvállalkozások között. Tekintettel arra, hogy az átlagos támogatási összeg jóval magasabb volt a vállalkozások esetén, így a folyósítások összegének több mint 90 százaléka ehhez az ügyfélkörhöz került. A Magyar Bankholdinghoz tartozó MFB Pontok az ország szinte minden szegletének fejlődését segítették, a legtöbb forrást a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi régióban helyezték ki.

Bár a 2014-2020-as ciklus a lezáráshoz közelít, jelenleg is dolgozunk a befogadott ügyletek bírálatán és az elbírált ügyletek folyósításán. Holding szinten továbbra is azon leszünk, hogy élen járjunk az olyan támogatások kihelyezésében, amelyekkel a vállalkozások és magánszemélyek minél szélesebb körben, könnyen elérhető módon, gyorsan és kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz

– nyilatkozta Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Bankholding tagbankjai az MFB Pont hálózatát országos lefedettséggel, 474 helyszínen üzemeltetik.