Érkezik az első Lynx harcjármű - komoly fegyverrel bővülhet a Honvédség eszköztára

Hírek2022. okt. 4.Dajkó Ferenc Dániel

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program High-tech Force nevű hivatalos közösségi oldalán a napokban egy sokat sejtető videó jelent meg a Lynx-ről. Korábban az első Pzh 2000-es önjárólöveg érkezése előtt néhány nappal egy, a mostanihoz hasonló, sejtelmes videó került ki az érkező fegyverről, így arra lehet következtetni, hogy most is nemsokára befuthat az első Lynx. Mutatjuk mit tud az új harcjármű.

Valószínűleg napokon belül megérkezhet a Magyar Honvédséghez az első Lynx harcjármű. Óriási lépés lesz ez a magyar fegyveres erőknél, hiszen lassan két évtizede hiányzó képességet pótolnak az újonnan érkező gyalogsági harcjárművek. Azóta, hogy a kétezres években leselejtezték a BMP gyalogsági harcjárműveket ezt a képességet BTR szállító harcjárművekkel pótolták, a BTR-ek azonban nem kifejezetten alkalmasak erre a célra, többek közt a páncélvédettségük is elégtelen hozzá.

Ezt a hiányt pótlandó a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretén belül megrendelésre került legalább 218 darab Lynx gyalogsági harcjármű a német Rheinmetall hadiipari vállalattól a Honvédség számára. A Lynx a saját kategóriájában a világon az egyik legfejlettebnek számít. Az új harcjárművek nagyrészét Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary német-magyar vegyesvállalat hazai gyárában fogják gyártani. Az első példányok azonban még Németországból érkeznek. A zalai harckocsigyárban egyébként már a próbagyártások folynak, jövőre pedig a tömeggyártás is beindulhat.

Idén ősszel azonban megérkeznek az első német példányok, amelyek közül a legelső valószínűleg akár a következő napokban befuthat. Erre utal, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program High-tech Force nevű hivatalos közösségi oldalán a napokban egy sokat sejtető videó jelent meg a Lynx-ről. Korábban az első Pzh 2000-es önjárólöveg érkezése előtt néhány nappal egy, a mostanihoz hasonló, sejtelmes videó került ki az érkező fegyverről, így arra lehet következtetni, hogy most is nemsokára érkezhet az első Lynx. Ezzel pedig egy új korszak nyílik a Magyar Honvédségnél, hiszen egy világszinten is szinte egyedülálló fegyverhez jutnak a magyar katonák.

A Lynx egyébként rendkívül jól alakítható eszköz. Amellett, hogy az alappáncélzata is a kategória egyik legerősebbje, különleges moduláris védelmi rendszerrel is felvértezhető, ez a Strike Shield, ami többek közt az olyan páncéltörő fegyverektől is megóvhatja, amelyek most az ukrán háborúban pusztítják az orosz páncélosokat (például a rettegett Javelin). Az alvázára többféle felépítmény is szerelhető az alap lövész kivitelen kívül, ilyen lesz a Honvédségnél is rendszeresített Skyranger légvédelmi felépítmény, de akár 120mm-es löveggel is szerelhető, amellyel könnyű harckocsiként is funkcionálhat. A tűzereje drón indító állvány, vagy Spike páncéltörő rakéta indítók felszerelésével is növelhető. Az alapfegyverzete egy 30 mm-es gépágyú egy vele párhuzamosított géppuskával, ezen túl további egy géppuska is szerelhető a járműre. Rendkívül modern a tűzvezető rendszere és természetesen éjjellátó képességgel is bír. A 3 fős személyzet mellett további 8 főt képes szállítani. Az össztömege közel 50 tonna. A hatalmas 1463 lóerős Liebherr dízelmotor ezt az óriási súlyt a lánctalpakon akár 70 kilométer/órás sebességre is képes gyorsítani.