A Futureal Holding zöld kötvényének bevezetésével immár 50 kibocsátót számlát a BÉT Xbond piac

Pénzügy2021. jún. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Futureal Holding zöld kötvényeinek tőzsdei kereskedésbe való bevezetésével immár ötven kibocsátót számlál a Budapesti Értéktőzsde, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjához kapcsolódóan indított kötvénypiaca, a BÉT Xbond. A kötvénypiac tavalyi évben tapasztalt robbanásszerű növekedését követően a platform össznévértéke jelenleg már mintegy 1051 milliárd forintot tesz ki, mely jelentős eredmény a fejlett vállalati kötvénypiac létrejöttében.

Megkezdődött a kereskedés a BÉT Xbond piac ötvenedik kibocsátója, a regionális szinten is meghatározó ingatlanpiaci társaság, a Futureal Holding összesen 1100 darab, egyenként 50.000.000 HUF névértékű zöld kötvényével. A fix kamatozású kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 4%, a hozama pedig 3,46%. A zöld kötvények már márciusi, Növekedési Kötvényprogram keretén belül történt kibocsátásuk alkalmával kimagasló piaci érdeklődést váltottak ki: a vállalat 50 milliárd forint névértéken meghirdetett kötvénycsomagjára 57,75 milliárd forint árfolyamértékű ajánlat érkezett be. Végül a társaság összességében 55 milliárd forint névértékű kötvényt értékesített, amely az NKP egyik legnagyobb volumenű kibocsátását jelenti.

A BÉT 2019-ben indította el BÉT Xbond nevű, a nyilvános kötvénykibocsátást választó vállalatok számára, könnyített feltételek mellett kereskedési felületet biztosító alternatív kereskedési platformját. A kibocsátók között elsősorban hazai nagyvállalatok találhatók, de a középvállalati szektor is képviselteti magát. A platform a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott kötvények tőzsdei kereskedésbe való bevezetésére szolgál – a társaságok ilyen módon többek között új beruházásokat és fejlesztéseket valósíthatnak meg, tovább diverzifikálhatják forrásbevonási lehetőségeiket, illetve kihasználhatják a nyilvános tőkepiaci működésből fakadó előnyöket.

A BÉT Xbond ötvenedik kibocsátója, a Futureal Holding a közép-európai ingatlanpiac egyik legmeghatározóbb szereplője. Befektetési portfóliójukban városrehabilitációs projektek, kereskedelmi ingatlanbefektetések, illetve irodai, ipari és logisztikai beruházások egyaránt megtalálhatók. A Futureal Holding több mint 500 főt számláló, magasan képzett szakértői csapattal rendelkezik, fennállása óta több mint 180 projekt kivitelezésében vett részt mintegy 5 milliárd eurós értékben. A társaság emellett jelentős hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, illetve a fenntartható fejlődés biztosítására. Utóbbi érdekében kialakítottak egy, a fenntarthatóságot elősegítő projektek finanszírozására elkülönített Környezetvédelmi Pénzügyi Keretet, valamint az ezen folyamatokat felügyelő Fenntartható Pénzügyi Bizottságot, illetve Zöldkötvény Csoportot.

Büszkeséggel tölt el, hogy mintegy két év alatt immár 50 vállalat választotta a BÉT Xbond platformot növekedése eszközeként. Külön öröm számomra, hogy az 50. bevezetés éppen egy zöld kötvény lett, hiszen ezen aspektus különösen előtérbe került az elmúlt időszakban, illetve szükséges, hogy előtérben maradjon a jövőben is. Gratulálok a Futureal Holdingnak a kiemelkedően nagy értékű kötvénykibocsátáshoz, illetve sok sikert kívánok a tőzsdei kereskedéshez

– tette hozzá Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.

Vállalatunk minden tevékenységénél kiemelt szempont a fenntarthatóság, amibe beletartozik a környezetvédelem, valamint az emberek mentális és fizikai egészségének védelme is. Ezért is hatalmas öröm és elismerés számunkra a zöld kötvénykibocsátásunk sikere, amivel a piac is visszaigazolja az eddig elért erőfeszítéseinket és eredményeinket. Cégcsoportunk csak Magyarországon jelenleg több mint 1 millió négyzetméternyi fejlesztésen dolgozik és a forrásbevonás segítségével még nagyobb lendülettel járulhatunk hozzá a hazai gazdaság újraindulásához, valamint a Futureal Holding további nemzetközi terjeszkedéséhez

– hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója.