A jüan ismét a negyedik helyre került a nemzetközi elszámolásokban

Pénzügy2022. jan. 25.MTI
A rovat támogatója:

A kínai nemzeti valuta, a jüan decemberben a negyedik helyre jött föl a novemberi ötödik helyről a nemzetközi elszámolásokban a SWIFT elszámolási rendszer adatai szerint.

A Bloomberg beszámolója szerint 2015 augusztusa óta a jüan most került újra a negyedik helyre.

A jüan részesedése a nemzetközi fizetésekben 2,7 százalékra emelkedett a novemberi 2,14 százalékról.

Decemberben az amerikai dollár a globális elszámolások 40,51 százalékát tette ki a novemberi 39,16 százalék után és ezzel megőrizte listavezető helyét.

A második helyen sem történt változás, az euró részesedése 36,65 százalék volt decemberben a novemberi 37,66 százalék után. Az euró ezzel hetedik hónapja tartotta második helyét, de piaci részesedése decemberben nyolchavi mélypontra esett. A harmadik helyen a font állt, a fontban történő elszámolások aránya decemberben 5,89 százalékra csökkent a novemberi 6,72 százalékról.

A jen 2,58 százalékkal az ötödik helyre esett vissza. A japán nemzeti valuta részesedése a globális fizetésekből a novemberi szinten maradt.

A jüan népszerűsége, mint nemzetközi fizetőeszköz, folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben. A jüan 2010 októberében még csak a 35. helyen állt, amikor a belga székhelyű SWIFT, amely 200 ország több mint 11 000 pénzintézetének határokon átnyúló fizetési műveleteit kezeli, elkezdte nyomon követni.