Dominóhatást válthat ki egy kínai mamutvállalat fizetésképtelensége? 

Elemzések2021. dec. 6.Sz.A.

Újabb kamatfizetési kötelezettségnek nem tudott eleget tenni ma reggel a kínai Evergrande építőipari mamutvállalat, amely több mint 170 banknak és 150 pénzügyi szolgáltatónak tartozik. Az Evergrande problémája a kínai GDP közel harmadát adó építőipari szektor súlyos problémáira figyelmeztet. Több jel utal arra, hogy Kínán belül maradhat a probléma, de a szektoron belül elkerülhetetlen a dominóhatás.

Az Evergrande építőipari nagyválllalat fizetési nehézségei ma ismét előtérbe kerültek, miután egy újabb lejáró dolláradósságot nem tudott ma törleszteni. A vállalat részvényeinek ára ma reggel több mint 12 százalékot zuhant a hongkongi tőzsdén, így a 2010-es árszínvonalra esett.

A félelmek ismét felerősödtek, hogy az állami segítségért folyamodó Evergrande nem lesz képes megbirkózni több mint 300 milliárd dolláros adósságának törlesztésével.

Az Evergrande kínai építőipari óriásvállalat csődközeli állapota az egész kínai építőipari szektor problémáira ráirányítja a figyelmet, kérdés, az állam - tanácsadók és válságkezelők delegálásán túl - milyen mértékben avatkozik be, hogy elkerüljék a csődöt.

Az ágazaton belül két másik építőipari nagyvállalat - a sanghaji Sinic Holding és a sencseni Fantasia Holding - is fizetési problémákkal küszködik, előbbit le is minősítette a Fitch.

A 25 évvel ezelőtt alapított Evergrande egyik legnagyobb problémája az ingatlanpiaci lufi, a vevők számának csökkenése, a bajba jutott vállalat 15-20 százalékos diszkonttal hirdeti a lakásiat.

Az Evergrande ezen kívül túlterjeszkedett a szektoron kívül, és több veszteséges vállalkozást is működtet. 

A vállalat adóssága 305 milliárd dollár, a csődöt elvileg több módon is elkerülheti:

  • az adósságok átstrukturálása,
  • több folyamatban lévő nagyobb projekt (állami hátterű) vállalatoknak történő eladása,
  • a veszteséget termelő holdingtagok értékesítése,
  • állami hitelek felvétele, és
  • a lakások befekezésére adott állami garanciák igénybe vétele.

A kintlévőségek közül 20 milliárd dollár tartozik külföldi befektetőkhöz, ami csökkenti a külföldi dominóhatást.