A külföldiek körében is vonzó a magyar szuperállampapír 

Pénzügy2023. feb. 1.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Régiós összevetésben is kiugróan magas a Prémium Magyar Állampapírok éves kamata, egy ausztriai magánember például több mint hatszoros hozamot érhet el, ha áthozza a megtakarítását és PMÁP-ot választ - írja a Világgazdaság.

Nagyon viszik a megtakarítók a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) két új, néhány hete bevezetett sorozatát - írja a Világgazdaság.

A lehetőség ugyanis évek óta nyitott, bár a kibocsátó különösebben nem promotálta, de az európai uniós szabad tőkeáramlásra vonatkozó elvekkel összhangban mind devizabelföldi, mind devizakülföldi természetes személyek vehetnek PMÁP-ot.

Egyelőre azonban, legalábbis az év végi adatok alapján kifejezetten alacsony a külföldi kézben lévő PMÁP-mennyiség, az Államadósság Kezelő Központ azt válaszolta a Világgazdaságnak, hogy a PMÁP-állomány 0,325 százaléka volt a devizakülföldi természetes személyek kezében december 31-én, azaz még a 15 milliárd forintot sem érte el.

A befektetők a január 15-i adatok szerint 4403 milliárd forint értékben tartottak Prémium Magyar Állampapírt. Az állomány azóta nőtt, miután január 16-tól elindult a két új sorozat értékesítése, az eltelt két hét alatt pedig további 331 milliárd forintért vettek új PMÁP-ot a megtakarítók.

A legutóbb kibocsátott Prémium Magyar Állampapírok 15,25 és 16 százalékos első éves éves kamata igen vonzó a lakossági befektetések piacán, és az sem okozna számunkra meglepetést, ha a PMÁP-okra a külföldi magánemberek is rástartolnának – mondta a Világgazdaságnak Tuli Péter, a Hold Alapkezelő intézményi üzletágvezetője.