Februártól az inflációkövető állampapírnak nem lesz versenytársa

Pénzügy2023. jan. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Sok minden hozhat javulást, normalizációt a világban, és ezzel fellendülést a befektetések, például a részvények világában. Ha a világ jól reagál az energiaválságra, ha csökkennek a háborús feszültségek, ha elkezd mérséklődni az infláció, az mind-mind segíthet, de a hazai befektetők portfóliójában egy jó ideig a PMÁP inflációkövető állampapírral azért nagyon nehéz lesz versenyre kelni.

Van néhány olyan magyar, a lakosság számára is elérhető állampapír, így a PMÁP és a BMÁP, amelyek már most is kimagasló hozamot adnak a befektetőknek, de a jövőbeli ígéreteik még szebbek.

A baj csak az, hogy a mai 11 százalék feletti hozam ugyan tényleg kimagaslik a biztos hozamot ígérő papírok mezőnyéből, de a legutóbbi, 22,5 százalékos infláció tükrében azért annyira nem lehetünk boldogok.

2022 az az év, amikor nincs olyan általános befektetési osztály (kötvény, részvény, arany, ingatlan), amellyel igazán boldog lehetett a befektető, de ez hamarosan változhat.

Cikkünkben a legkevésbé kockázatos, a jól kiszámítható papírokat mutatjuk be, amelyek titka, hogy változó, a folyamatokat követő kamatozásuk van. Így azt pontosan nem lehet megmondani, hogy mennyit fognak hozni, de azt igen, hogy megvédenek az infláció ellen.

Az alapdilemma: mibe fektetssünk?

Mi tegyen az a magyar megtakarító, aki olyan nagyon nem ért a pénzügyekhez, de azt megértette, hogy most nagyon rosszul jár, ha kamatmentesen hagyja pihenni a pénzét egy folyószámlán?

De persze akkor is nagyon rosszul jár, ha beteszi egy széfbe a 10 millióját, vagyis gyakorlatilag készpénzt tart, és közben olvasgatja az elemzéseket arról, hogy az infláció már bőven 20 százalék feletti tetőzése mikor és hol jön el. Az előbbi inflációs szám figyelembevételével nyilván egy 5 százalékos bankbetét is maga a „reálveszteség”.

Na de akkor mi az, ami nem kockázatos és hoz is valamit? Adódik az állampapír. Ha azonban rámegy a befektető az állampapírokkal elérhető kamatokat is bemutató oldalra, akkor ugyan egy kicsit felvidulhat, de azért nagyon boldog még mindig nem lesz.

Az egykoron legismertebb sztárpapír, a MÁP Plusz 4,95 százalékos évesített megtérülése ma már nem vonzó. Az egy éves kötvény, vagy a kincstári takarékjegyek jobban fizetnek, de a 8-9 százalékos kamatoknál azért még mindig meglehet az a rossz érzése a befektetőnek, hogy veszít. Hiszen némi kerekítéssel, ha 10 százalék a kamat és 20 százalék az infláció, akkor 10 százalékot csak romlik a pénze.

És akkor a legmagasabb számok

Van azonban a kínálatban néhány nagyobb szám is. Ha a nekünk járó kamat már most is magasabb, mint amiket eddig mutattunk, annak eleve örülhetünk, de ha megértjük ezeknek a termékeknek a struktúráját, akkor azt is láthatjuk, hogy ezek a termékek most tényleg verik a kínálat többi tagját.

A legjobbak

Elsősorban az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírról (PMÁP), amelynek két sorozatát is meghirdették.

A 4 éves 2027/J és a 6 éves 2029/J jelenleg egyaránt 11,75 százalékos éves kamattal dolgozik.

Nem tévedünk sokat a kerekítéssel, ha azt mondjuk, hogy ez az értékpapír most minden hónapban 1 százalékot kamatozik, vagyis, ha 10 millió forintot tudtunk félretenni, akkor a befektetésünk minden hónapban 100 ezer forintot fial.

Emellett van a hazai kínálatban egy a diszkont kincstárjegyekhez igazodó, dkj-követő papír, amely hasonlóan jó fizet, ez a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), a 2025/N sorozat. Ez a papír 3 éves és 11,32 százalékot fizet aktuálisan.

Miért olyan jók ezek a papírok?

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) időben lépett, még 2022 szeptemberében úgy döntött, hogy magas kamatozású állampapírok kibocsátásával fogja meg azt a pénzt, amit elvinnének a lakossági befektetők. 2022 szeptemberének végén meghirdette hát a fenti papírokra a fenti kamatokat, vagyis a 11,32-11,75 százalékos kamatokat. De nem ettől szép ez a történet.

Hanem attól, hogy az említett sorozatok nemcsak több kamatot fizetnek most, mint a többiek, hanem hamarosan még sokkal többet fognak fizetni. Az ÁKK termékei ugyanis változó kamatozású papírok, és a változás egyelőre az emelkedés irányába mutat.

A Prémium Magyar Állampapír

Az ÁKK ugyanis kezelte azt a faramuci helyzetet is, hogy korábban az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír csak nagyon lassan követte az infláció növekedését. Amikor már 20 százalék az aktuális infláció, és az inflációkövető papír még egy alacsony (2021-ben 5,1 százalék volt az átlagos infláció) alapján fizet kamatot, akkor a befektető nem lesz elégedett.

Az említett új sorozatok ötlete más volt.

A papír kamatozása hibrid, vagyis az állam az első kamatperiódusban (amikor még nem tudni, hogy mennyi lesz a 2022-es átlagos infláció, mert nincs vége az évnek) is fizet fix, évi 11,75 százalék kamatot, majd a második kamatperiódustól változó kamatozású állampapírrá válik. A 2027-ben lejáró sorozat már 2023 januárjától, a 2029-ben kifutó sorozat pedig 2023 februárjától a 2022. évi éves átlagos fogyasztói árindex felett fizet kamatot.

A 2027-ben lejáró PMÁP esetében +0,75 százalékot, a 2029-ben lejáró PMÁP után +1,50 százalékot. Ha például a 2022-es átlagos infláció 14 százalék lesz, akkor a 2027-es papír 14,75 százalékot, a 2029-es papír 15,5 százalékos kamatot fizet.

Ez már vonzó, ráadásul mindkét állampapír után fizetett kamat kamatjövedelemadó-mentes.

Akkor, amikor az infláció jelenleg is 20 százalék feletti, ezek az értékpapírok még mindig negatív reálhozamot jelentenek a befektetőknek.

De gondolunk csak bele, ha például 2023-ban 17 százalék lesz az átlagos infláció és 2024 februárjára ez lemegy 6 százalékra.

Na, akkor lesz óriási „kaszálás” a papírral, hiszen ha 6 százalékos infláció mellett a 2029-es papír 18,5 százalékot fizet, az brutálisan megéri. 

A Bónusz Magyar Állampapír kicsit más

A PMÁP tehát arra jó, hogy egy kis türelemmel, később nagyon jól járjunk. A Bónusz, vagyis a BMÁP logikája más, itt nem kell annyi türelem, de nem is lesz akkora jutalom.

A 3 éves futamidejű Bónusz ugyanis szintén változó kamatozású, de itt a kamat a 3 hónapos dkj-hoz köti a kamatbázist. Ez alapján a 3 éves BMÁP kamatbázisa a megelőző négy eredményes, 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción kialakult átlaghozammal egyezik meg, amit megfejel az egy százalékos kamatprémium.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a lakossági befektetők mindig megkapják a piaci kamatot, ha ez most 1 százalék, akkor a kamatmeghatározás időpontjában a prémiummal együtt 15 százalék lesz a befektetői hozam.

Ez a kamat azonban gyorsabban módosul, mert 3 havonta igazodik a piachoz, vagyis nem lesz sohasem lemaradva, a megtakarító mindig úgy érezheti, hogy nem romlik a pénze, de azért a PMÁP-nál látott „extranyerőre” ennél nincsen esély.