Új mandátumot kapott az MNB az Országgyűléstől

Hírek2021. jún. 2.MTI, Növekedés.hu

Az Országgyűlés döntése nyomán a környezeti fenntarthatóság előmozdítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törvényben rögzített céljai közé került - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

A jegybanktörvény módosítása augusztus 2-án lép hatályba, onnantól az MNB - az első zöld mandátummal rendelkező európai jegybankként -támogatja a pénzügyi rendszer klímabarát átállítását - írták. A közlemény szerint a világ jegybankjai egyre aktívabban foglalkoznak a környezeti fenntarthatósággal, de a magyarországihoz hasonló felhatalmazással kevesen rendelkeznek.Az MNB a 2019 februárjában meghirdetett Zöld Programja révén eddig is több eszközt vetett be a környezeti kockázatok csökkentésére, a zöld gazdaság finanszírozására. 

A 2021. augusztus 2-án hatályba lépő módosítás jogalapot teremt arra, hogy az MNB tevékenységében elsődleges céljának – így az árstabilitás elérésének és fenntartásának – veszélyeztetése nélkül, egyre hangsúlyosabban kapjanak szerepet a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok is.

Bár a világ jegybankjai egyre aktívabban fordulnak a környezeti fenntarthatóság kérdése felé, hazánkon kívül ma még alig találhatunk olyan államot, amely nemzeti jegybankjának ilyen egyértelmű felhatalmazást adna a klímavédelem, a „zöld gondolat” képviseletére a pénzügyi világban a gazdaság fenntartható fejlődésének szavatolása érdekében.

Az MNB 2019 februárjában meghirdetett Zöld Programja révén már eddig is egyre több eszközt alkalmazott a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, valamint a hazai zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében.

A pénzügyi szektoroktól az MNB azt várja el – ehhez szakmai támogatásként nemrég ajánlást is kiadva, teljesítményüket pedig zöld pénzügyi jelentésben visszamérve –, hogy tegyék klímabarátabbá termékeiket, szolgáltatásaikat és belső működésüket.

A jegybank előbb a kedvezményes kamatozású/díjú zöld lakossági jelzáloghitelek elterjedéséért Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programot, majd ugyanilyen, a vállalati és önkormányzati hitelezést élénkítő kezdeményezést indított.

2022-től a jegybank a bírságbevételei 6 százalékát a működésének karbonsemlegesítésére használhatja fel, vállalása alapján pedig a 2019-es értékekhez képest 3 éven belül 30 százalékkal, 2025-re pedig 80 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. Az MNB a pénzügyi szektoroktól is azt várja el, hogy tegyék klímabarátabbá a termékeiket, szolgáltatásaikat, belső működésüket - olvasható a közleményben.