Az Erste humanitárius támogatási csomagot indított Ukrajna segítésére

Pénzügy2022. márc. 8.Növekedés.hu

Az Erste Csoport leánybankjaival és az Erste Alapítvánnyal közösen átfogó humanitárius támogatási csomagot indít Ukrajna és lakosságának segítésére. Az ügyfelek mostantól ingyenesen utalhatnak Ukrajnába. Az Erste saját adományain túl egy új, egyszerű lehetőség bevezetésével segíti ügyfeleit abban, hogy adományaikat célzottan juttassák el Ukrajnának.

  • Az Erste Csoport egy-egy millió eurót adományoz a Caritasnak és a Vöröskeresztnek 
  • Az Erste Alapítvány további egymillió eurót biztosít partnereinek hálózatán át
  • George, a bank digitális platformja mostantól egyszerű lehetőséget kínál az ukrajnai adományozásra

Célzott adományok az Erste Csoporttól és az Erste Alapítványtól

Az Erste Csoport egy-egy millió euróval támogatja partnerszervezeteit, a Caritast és a Vöröskeresztet. Ezeket az összegeket ukrán rászorulókra fordítják. A román leánybank, a BCR emellett összesen 100 ezer eurót adományozott a Save the Children, a Vöröskereszt és a román kormány hasonló célú kezdeményezéseinek. A cseh és a szlovák alapítványok 400 ezer eurót (egymillió cseh koronát) adományoztak, illetve 50 ezer eurót a Caritasnak és a helyi „Človek v ohrození” (Emberek veszélyben) alapítványnak.

Az Erste Bank Hungary és munkatársai eddig több mint 50 ezer eurót adományoztak Ukrajna és lakossága megsegítésére.

Mindezek mellett az Erste Alapítvány egymillió eurós költségvetési keretet biztosít Ukrajna lakosságának akut és középtávú segélyezésére. Az Erste Alapítvány ebben a kelet-közép-európai civil szervezetekkel régóta ápolt kapcsolataira támaszkodhat. Első körben 500 ezer eurót a következő intézkedésekre fordítanak: szoros együttműködésben az Erste Csoport szlovákiai, magyarországi és romániai leányvállalatainak Social Bank csapatával azon civil szervezeteket támogatják, amelyek már aktívak az ukrán határon, és kollégáik részt vesznek az ezekbe az országokba menekült emberek segítésében. Ukrán és európai partneralapítványok segítségével közvetlenül az alapból támogatják az ukrajnai szervezeteket: logisztikai szempontból, az evakuálásuk és biztonságuk megteremtése érdekében. Ez vonatkozik a független újságírás, a pártatlan tudósítások biztosítására is, amit az Erste Alapítvány régóta támogatott Kelet-Európában. Az alapok megfelelő felhasználását a számtalan európai alapítvánnyal meglévő együttműködés is biztosítja. Végül az Erste Alapítvány az oktatás és a tudomány területén működő partnereivel, valamint a hozzá kapcsolódó kulturális kezdeményezésekkel közösen segélyprogramokkal kívánja elérni az Ausztriába érkező ukránokat. Tekintettel arra, hogy a háború és hatásai valószínűleg még sokáig érezhetőek lesznek, az Erste Alapítvány Ukrajnára szánt elkülönített költségvetése második felének legjobb felhasználási módjáról később, a helyzet értékelését és tisztázását követően születik döntés.

George adományozást és egyszerű eljárást ajánl

Az Erste Csoport a George-ban, digitális banki platformján adományozási funkcióval is támogat kiválasztott segélyszervezeteket. A több mint kétmillió George-felhasználó Ausztriában egy új gombot talál az átutalási felületen, amely közvetlen utalási lehetőséget kínál a „Nachbar in Not” („Neighbor in Need”) segélyprogramhoz. Az új szolgáltatás már elérhető a George Weben. A George Apphoz manuális frissítés szükséges.

Ugyanez az egyszerű adományozási funkció elérhető az összes többi piacon, ahol az Erste Csoport ügyfelei George-ot használnak: Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban és Romániában.

(Magyarországon a George App frissítése a hét második felében várható.) Az ezekben az országokban összegyűjtött adományokat az adott országban működő, kiválasztott segélyszervezetek javára fordítják. Összességében az Erste Csoport 8 millió ügyfelét szólíthatják így meg a megbízható segélyszervezetek potenciális adományozóként.

Díjmentesség az Ukrajnába irányuló tranzakciókra

Az Erste Csoport számláiról minden Ukrajnába irányuló sikeres fizetés ingyenesen teljesíthető. Az esetlegesen felmerülő díjakat az átutalás után visszatérítik a számlatulajdonosnak. Ezzel a lépéssel megkönnyítik a magánsegélyek kifizetését és az adományozást azoknak a szervezeteknek, ahol a legnagyobb szükség van a pénzre.

Emellett az Erste Csoport egyes leánybankjai Kelet-Közép-Európában ingyenes számlákat biztosítanak az ukrán menekülteknek a pénzellátás és az átutalások megkönnyítése érdekében.