Az EU új szabályokat javasol a lakossági befektetők védelmére és tőkepiaci részvételük erősítésére

Pénzügy2023. máj. 24.MTI
A rovat támogatója:

Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a lakossági befektetők védelmére és tőkepiaci részvételük erősítésére, az új jogszabályok célja, hogy az EU-t befektetési szempontból biztonságosabbá tegye és ösztönözze az uniós tőkepiacokon való részvételt - közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az intézkedéscsomag a fogyasztók érdekeit helyezi középpontba a lakossági befektetések terén, fokozza a bizalmat és az önbizalmat, hogy a lakossági befektetők teljes mértékben kihasználják az Európai Unió tőkepiaci uniójában rejlő előnyöket.

A tőkepiaci unió fellendítése alapvető eszköze a magánforrások gazdaságunkba irányításának, valamint a zöld és digitális átállás finanszírozásának is

fogalmaztak.

Az intézkedéscsomag javítani kívánja a befektetési termékekről és szolgáltatásokról nyújtott tájékoztatást, hogy a lakossági befektetők érdemibb és szabványosított információkhoz juthassanak. Fokozni kívánja a költségek átláthatóságát és összehasonlíthatóbbá teszi azokat azáltal, hogy szabványos formátumot és egységes terminológiát kell majd használni. Célja annak biztosítása, hogy minden lakossági ügyfél legalább évente pontos képet kapjon portfóliójának befektetési teljesítményéről.

A javasolt szabályozás kezelni kívánja a befektetési termékek forgalmazásával kapcsolatos esetleges összeférhetetlenségeket egyfelől a kizárólag végrehajtási, azaz a tanácsadás nélküli értékesítéseket érintő ösztönzők betiltásával, másfelől annak biztosítása révén, hogy a pénzügyi tanácsadás a lakossági befektető érdekeit szolgálja. A lakossági befektetők félrevezető marketinggel szembeni védelmezését célozza annak biztosításával, hogy a pénzügyi közvetítők teljes mértékben felelősséggel tartozzanak a marketingközleményeik felhasználásáért.

Célja továbbá a pénzügyi tanácsadók szakmai képesítésére vonatkozó szigorú előírások megőrzése, a fogyasztók képessé tétele arra, hogy jobb pénzügyi döntéseket hozzanak, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint a termékekhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség javítása. Javítani kívánja továbbá a felügyeleti együttműködést, hogy megkönnyítse az illetékes nemzeti hatóságok és az európai felügyeleti hatóságok számára a vonatkozó szabályok alkalmazásának ellenőrzését és a csalás és a visszaélések elleni közös küzdelmet.

A tervezet most az Európai Parlament, valamint a tagállamokat tömörítő tanács elé kerül megvitatásra.