Az MBH Bank a magyar piacon elsőként akadálymentesített bankkártyákat vezetett be

Pénzügy2023. szept. 13.MTI

Az MBH Bank a magyar pénzügyi piacon elsőként látássérültek számára kifejlesztett akadálymentesített bankkártyákat vezetett be augusztusban - tájékoztatott a pénzintézet

A közlemény szerint a Mastercard vak és gyengénlátó emberek számára fejlesztett Touch Card funkcióval rendelkező, akadálymentesített bankkártyák különböző bevágásokkal rendelkeznek, így érintéssel könnyen azonosíthatók. A hitelkártyán négyzet alakú, a betéti kártyán félkör, a prepaid kártyán pedig háromszög alakú a bevágás - írták.

A Touch Card megoldás a több mint 80 ezer látássérült mellett az idős emberek életét is könnyebbé teheti és segítségével egyszerűen meg lehet különböztetni egymástól az egyes bankkártyatípusokat - közölte a társaság.

A közleményben Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a pénzintézet mindennapi működésében a diszkrimináció-mentesség és az esélyegyenlőség megteremtésére törekszik, és elkötelezett amellett, hogy a hazai pénzügyi piacokon a fenntartható gazdasági működés megteremtésének kulcsfontosságú szereplője legyen.

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója hangsúlyozta: a ma még különlegességnek számító megoldás pár éven belül a standard kártyakibocsátás részévé válhat.

Az MBH Bank augusztus végén megjelent első féléves beszámolója szerint - amely tartalmazza a korábbi MKB Bank és a Takarék Csoport, a tavaly beolvadt Budapest Bank és a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számait - a mérlegfőösszeg 1,3 százalékkal, 10,1 milliárd forinttal mérséklődött egy év alatt, és 747,9 milliárd forintot tett ki 2023. június végén. A nettó kamatbevétel egy év alatt 12,4 százalékos, 0,4 milliárd forintos növekedést mutatva elérte a 3,3 milliárd forintot.

A MBH Bank Nyrt. 2023. első félévi adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt az idei első fél évben, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, a bevétele pedig 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra nőtt.