Fokozatosan zöldül a hitelállomány az MBH Banknál

Pénzügy2023. aug. 15.Növekedés.hu

Folyamatosan növekszik a zöld finanszírozás aránya az MBH Jelzálogbank kihelyezett hitelállományában, és a bank célja továbbra is a hazai lakásállomány korszerűsítése zöld hitelek segítségével – derül ki az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet 2022-es évről szóló fenntarthatósági jelentéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján tettek közzé kedden.

Tavaly a bank nemcsak a zöld finanszírozás arányát növelte, hanem fejlesztette károsanyag-kibocsátásának mérésére szolgáló módszertanát, és nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy hozzájáruljon olyan finanszírozási formák kialakításához, amelyek révén jelentősen javulhatnak a magyar ingatlanállomány energetikai jellemzői és a jelzáloghitelezés folyamata.

A fenntartható fejlődéshez való hozzájárulás az MBH Jelzálogbank küldetésének szerves része – olvasható a Globális Jelentéstételi Kezdeményezés (Global Reporting Initiative, GRI) szabványa alapján készült beszámolóban, amely szerint a tavalyi év az üzleti szereplőktől is a szokásosnál is nagyobb mértékű alkalmazkodást követelt meg. 

2022 jelentős változásokat hozott a világban: a háború, a kedvezőtlen gazdasági környezet komoly kihívások elé állította az üzleti szférát, közben a klímaváltozás jelei is egyre erősebben nyilvánulnak meg. Ebben a helyzetben különösen fontos számunkra, hogy miként érvényesülnek fenntarthatósági törekvéseink

– mondta Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója, kiemelve, hogy Magyarország második legnagyobb jelzálogbankjaként és legnagyobb refinanszírozó jelzálogbankjaként tavaly is biztosítani tudták a bank fenntartható fejlődésének alapját jelentő stabil üzleti működést és pénzügyi eredményeket. 

„Fontos célunk, hogy úgy tudjuk megtartani vagy növelni csaknem 20 százalékos piaci pozíciónkat, hogy jelentős mértékben bővítjük portfóliónkban a zöld jelzáloghitelek, a források között pedig a zöld jelzáloglevelek arányát.”

Az MBH Jelzálogbank 2022 első negyedévétől már háromhavonta szolgáltat a nemzetközi szabványoknak is eleget tevő részletes adatokat a zöld jelzáloglevelek fedezetének számító zöld hitelek és zöld ingatlanbiztosítékok összetételéről és energetikai profiljáról.

2022-ben a zöld jelzáloglevelek aránya 1,6 százalékról 3,7 százalékra nőtt a több mint 367 milliárd forintot kitevő teljes jelzáloglevél-állományon belül, ami azért is fontos, mert a bank a zöld jelzáloglevelek kibocsátásából befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza.

Emelkedett a refinanszírozott zöld jelzáloghitelek aránya is, a 2021-es 11,9 százalékról a 2025-re kitűzött 15 százalékos célt jelentősen meghaladva 19,14 százalékra bővült a 368,5 milliárd forintos teljes refinanszírozási portfolión belül. 

A bank nemcsak üzleti tevékenységéhez kapcsolódóan – a zöld refinanszírozás és a zöld jelzáloglevelek kínálatával – járul hozzá az alacsony kibocsátású társadalomhoz, működésének környezeti lábnyomát vizsgálva is törekszik a minél hatékonyabb energiafelhasználásra.

Jelentős előrelépés, hogy a saját tevékenységéből származó közvetlen károsanyag-kibocsátás (Scope 1) és a más szervezettől vásárolt energia előállítása során keletkező kibocsátás (Scope 2) mérésére szolgáló módszertanát továbbfejlesztve kiterjesztette a vizsgálatot a finanszírozott hitelállományhoz kapcsolódó üvegházgázhatású-kibocsátásra (Scope 3) is. 

Ez nemcsak a még átláthatóbb ESG-működésünket tükrözi, hanem lehetőséget nyújt arra is, hogy aktív jelzáloglevél-kibocsátóként és tőzsdei társaságként a jövőben ESG-minősítést szerezzünk, ami segítheti a befektetőket a tevékenységünkhöz kapcsolódó ESG-kockázatok megítélésében, továbbá karbonlábnyom csökkentésére vonatkozó konkrét célkitűzést fogalmazhassunk meg

– hangsúlyozta Tóth Illés, az MBH Jelzálogbank vezérigazgató-helyettese.

A hitelintézet tavaly számottevően tudta csökkenteni elektromosenergia- és gázfogyasztását a csoportszintű ingatlanüzemeltetési energiahatékonysági intézkedések és az otthoni munkavégzést támogató vállalati kultúra révén.

Az üzemanyagfogyasztás 2022-re harmadával mérséklődött a gépjárműflotta csökkenésének köszönhetően. Az energiafogyasztás összességében 935,98 gigajoule-ra esett vissza a 2021-es 1426,88 gigajoule-hoz képest.