Kelet-közép-európai indexkövető részvényalapot hozott létre az OTP Csoport - már elérhető a BÉT-en

Hírek2024. ápr. 8.Növekedés.hu

Ma reggeltől vásárolhatják meg az érdeklődők annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyeit, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze. Az OTP Csoport hiánypótló termékével azok a hazai magán- és intézményi, valamint nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti befektetők is hozzáférhetnek a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiójának vállalati topligájához, akiknek nincs helyismerete a térségben.

Röviddel azután, hogy a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elindította a kelet-közép-európai piacokat lekövető CETOP NTR indexét, az OTP Alapkezelő és az OTP Global Markets közösen egy olyan ETF-et tett elérhetővé a magán- és intézményi befektetőknek, amely a térség hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazza. Az OTP CETOP ETF-ben három vezető hazai részvény mellett (Mol, OTP, Richter) a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén tőzsdén jegyzett blue chip-ek kaphatnak helyet.

Kelet-Közép-Európa ma a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, jelentős növekedési potenciállal, amely minden befektető számára izgalmas lehetőség lehet

– szögezte le Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója. Hozzátette: a nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti magán-, illetve intézményi befektetők sok esetben nehézkesen érik el régiónk helyi piacait: akár azért, mert ezek a piacok például egy amerikai nyugdíjalap számára egyszerűen túl kicsik, akár amiatt, mert egy hongkongi magánbefektető számára túl távoliak és egzotikusak. 

Ezen a helyzeten változtathat az OTP CETOP ETF, amellyel anélkül lehet egyszerűen befektetni a kelet-közép-európai régió meghatározó részvényeibe, hogy a befektetőnek el kellene igazodnia a helyi piaci sajátosságok között. Az akár 25 tagú indexkosarat az említett hét ország tőzsdéinek legnagyobb forgalmú részvényei alkotják, igazodva a félévente újrasúlyozott CETOP NTR indexhez.

Az újonnan elérhető részvényalap fontos szerepet tölt be az OTP Alapkezelő termékpalettáján, valamint a régió 11 országában jelen lévő OTP Csoportnak is fontos befektetési terméke lehet, hiszen a térség legjavát nyújthatja tőzsdei teljesítményben

– mondta Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese.

Az OTP Csoport által megvalósított ETF-fejlesztés fontos mérföldkő, mind a Budapesti Értéktőzsde termékkínálatát, mind a hazai tőzsde és a nemzetgazdaság régiós súlyát tekintve. Míg a CETOP NTR index referenciamutatóként szolgál a régió tőkepiaci krémjének teljesítményére vonatkozóan, a termékhez kapcsolódó ETF még egy lépéssel beljebb tereli az érdeklődő befektetőket, hiszen általa közvetlenül befektethetővé válnak a közép-európai tőzsdék részvénypiaci tendenciái

– mutatott rá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re. A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank, mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni. A kibocsátással és a jegyzéssel kapcsolatos további részletek az OTP Alapkezelő weboldalán találhatók. 


Bővebben az OTP CETOP ETF-ről az OTP Global Markets legfrissebb podcast-epizódjában hallhatnak.