Együtt segíti az AVHGA és az MBH Bank a magyar élelmiszer-gazdaság hatékony finanszírozását  

Pénzügy2023. jún. 7.Növekedés.hu

Az élelmiszer-gazdaságban tevékenykedő vállalkozások naprakész finanszírozását elősegítő együttműködési megállapodást írt alá az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az MBH Bank. Az AVHGA által nyújtott kezesség csökkenti a bank részéről jelentkező hitelkockázatokat, és megkönnyíti az ügyfelek számára, hogy forráshoz jussanak, ezáltal megvalósítsák a hatékonyságot és a versenyképességet növelő céljaikat egy olyan időszakban, amikor az orosz-ukrán háború, a magas infláció, az aszály, az energiapiac volatilitása és az árak emelkedése, valamint az új Közös Agrárpolitika kihívások elé állította a gazdákat, és megnőtt a források iránti igény.

A megállapodást – amelynek végső célja, hogy elősegítse az agrárium alkalmazkodását és a magyar vidék fenntartható fejlődését – az AVHGA részéről dr. Herczegh András ügyvezető igazgató és Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató-helyettes, az MBH Bank részéről pedig Szabó Levente egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettes és Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója írta alá Mezőfalván, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz-és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) által szervezett Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n június 7-én.

Az elmúlt évek bizonyították, hogy az élelmiszer-gazdaság stratégiai ágazat, amelynek kulcsfontosságú a finanszírozása. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy erős legyen a hazai gazdálkodói kör. A mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások piacvezető finanszírozójaként a most aláírt megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy még gördülékenyebbé váljon a hitelezés, és elő tudjuk segíteni ügyfeleink sikeres gazdálkodását. Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kiemelt partnerünk ebben

– mondta Szabó Levente.  

Az AVHGA kezességvállalása mind az ügyfelek, mind a bank számára garanciát jelent a biztos finanszírozásra, ezáltal nagymértékben javítja a kölcsönhöz jutás esélyeit, és jelentős anyagi terhet vesz le a gazdák válláról. Az ügyfelek az egyéb banki fedezetek kiváltása mellett időt és költségeket takaríthatnak meg általa. A kedvező díj ellenében elérhető kezességet az MBH Bank mintegy 40 Agrárcentrumában is igényelhetik a vállalkozások, családi gazdaságok országszerte. Az ügyintézés online zajlik, az adminisztrációt a hiteligénylési folyamatokba építve a bank végzi.

Az általunk nyújtott kezesség növeli a vállalkozások mozgásterét, és segítség lehet az átmenetileg pénzügyi nehézségekkel küzdő gazdálkodók esetében, továbbá akkor is, ha a vállalkozó eszközeit, ingatlanjait már jelzáloghitel terheli

– hangsúlyozta dr. Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy akár gazdálkodói múlt nélküli vállalkozások és fiatal gazdák is igényelhetik a kezességet.

Az MBH Bank elődeihez, a Budapest Bankhoz, az MKB Bankhoz és a Takarékbankhoz is régóta tartó, szoros kapcsolat fűzött minket. Öröm számunkra, hogy az egyesülést követően most az újonnan létrejött bankkal megújíthatjuk ezt az együttműködést, sőt, továbbfejleszthetjük a finanszírozás lehetőségeit.

Az MBH Bank jelenleg több mint 15 ezer ügyfele számára biztosít forrást az AVHGA támogatásával, a kezességgel biztosított hitelek volumene meghaladja a 350 milliárd forintot. Az ügyletek több mint 85 százalékát, összeg szerint megoszlásban pedig mintegy 90 százalékát a pénzintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága kezeli, elsősorban a Széchenyi Kártya program elemeihez, az Agrár Széchenyi Kártyához és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelhez kapcsolódóan. 

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kiemelte:

Az Alapítvány kezességvállalása lehetővé teszi, hogy a klasszikus kereskedelmi banki szektor is egyre inkább részese legyen az agrárium finanszírozásának, ami nagyon fontos. Garancia, amelynek révén ügyfeleink előre tudnak lépni a bonyolultnak tűnő banki minősítésben. Ennek is köszönhető, hogy agrárportfóliónk rendkívül jó minőségű, nagyon alacsony a nem teljesítő hitelek aránya.

Az MBH Bank és az AVHGA céljai között szerepel, hogy az ágazat speciális finanszírozási igényeit szem előtt tartva egyre inkább tudásalapú legyen az együttműködésük.

A gyorsan változó körülmények tőlünk is alkalmazkodást követelnek meg, hogy segíteni tudjuk ügyfeleink eredményes gazdálkodását” – mutatott rá dr. Herczegh András és Hollósi Dávid, aki hozzátette: 

Az agráriumnak a 21. századi követelményeknek megfelelő, életszerű, naprakész, hatékony finanszírozásra van szüksége.