Magyar termőföldek: Közel 80 százalékkal nőtt az egy hektárra jutó hozzáadott érték

Hírek2023. jún. 7.MTI

A magyar mezőgazdaság fejlődésének jellemzésére legszemléletesebb példa az, hogy az egy hektárra jutó hozzáadott érték 77,1 százalékkal nőtt 2010 és 2022 között - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára szerdán, a Fejér vármegyei Mezőfalván.

Farkas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításon elmondta, Magyarország az ötödik legnagyobb hozzáadottérték-növekedést érte el az Európai Unióban ebben az időszakban.

Az államtitkár rámutatott: a magyar agráriumban technológiai modernizáció zajlik, ezt jelzi, hogy tavaly a gazdálkodók 680 milliárd forintot költöttek el beruházásokra.

Elmondta, hogy 2022-ben a vidékfejlesztési program 226 milliárd forinttal járult hozzá a fejlesztésekhez, ami átlagosan 50 százalékos támogatási intenzitással számolva 452 milliárdnyi fejlesztést eredményezett.

Közölte, hogy a termelékenység további növeléséhez jelentősen hozzájárult a mezőgazdasági gépek értékesítése, amely tavaly elérte a 385 milliárd forintot.