MNB: lassul a gazdaság, az éves infláció 13-14 százalékra nő

Elemzések2022. júl. 26.Harsányi Péter

Az éves inflációs ráta júliusra 13-14 százalékra emelkedik az MNB várakozásai alapján. A hatósági rezsiárakkal kapcsolatos kormányzati döntések egy éven át növelni fogják a fogyasztói árindexet, megközelítőleg 3 százalékponttal. Az infláció várhatóan továbbra is az év végéhez közeledve tetőzik, ugyanakkor ez egy magasabb szinten fog megtörténni. Az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a GDP. A második negyedévben 6 százalék körüli gazdasági növekedés valósulhatott meg Magyarországon. Júliustól viszont fokozatos lassulás következett be. A munkaerőpiac változatlanul feszes, azaz a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony.

Virág Barnabás a jegybank alelnöke online háttérbeszélgetés tartott a monetáris politika aktuális kérdéseiről.

Júniusban tovább emelkedtek a fogyasztói árak. Az infláció 11,7 százalékot, a maginfláció 13,8 százalékot tett ki. A havi átárazások mértéke változatlanul a korábbi évekre jellemző szint többszöröse volt – fejtette ki Virág Barnabás.

A hatósági energiaárakkal kapcsolatos kormányzati döntések augusztustól egy éven át emelik a fogyasztói árindexet. Az infláció várhatóan továbbra is az év végéhez közeledve tetőzik, ugyanakkor ez egy magasabb szinten fog megtörténni.

A döntések nem változtatják meg a tartós inflációs kilátásokat. Ez a hatás egy év múlva kiesik az árindexből.

Az orosz-ukrán háború, a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma, a magas nyersanyagárak és a továbbra is akadozó szállítási láncok növelik a recesszió kockázatát a világgazdaságban.

A globálisan meghatározó és a régiós jegybankok többsége az erőteljes inflációs nyomásra reagálva folytatta a monetáris kondíciók szigorítását.

A hazai gazdaságot a második negyedévben még élénk növekedés jellemezte. Júniusban és július első heteiben azonban már egyértelműen megjelentek a lassulás jelei – mutatott rá az MNB alelnöke.

A munkaerőpiac változatlanul feszes, a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony. Az elmúlt években jelentős új exportkapacitások épültek ki. Ennek eredményeként a világgazdasági környezet normalizálódásával a külső egyensúlyi folyamatokban gyors javulás kezdődhet.

A kormány által hozott intézkedések javítják a költségvetés és a folyó fizetési mérleg pozícióját is.

Monetáris politika

Virág Barnabás rámutatott, a monetáris politika feladata változatlanul az, hogy a leghatározottabban fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében.

Az alapkamat 1 százalékponttal 10,75 százalékra emelkedik. A kétszámjegyű alapkamat egyúttal szimbolikus jellegű.

Az egynapos betéti kamat 1 százalékponttal 10,25 százalékra, míg az egynapos hiteleszköz kamata szintén 1 százalékponttal 13,25 százalékra nő.

A Monetáris Tanács júniusban meghatározott stratégiájával összhangban indokoltnak tartja, hogy az egyhetes betéti kamat a döntést követő csütörtöki tender alkalmával ismét összezárjon az alapkamattal.

Gazdasági és infláció kilátások

Júniusban továbbra is lényegesen magasabb áremeléseket hajtottak végre a vállalatok a megszokottól. Változatlanul nagyon meghatározóak az élelmiszeráremelések. Ez a tendencia a következő hónapokban is folytatódik.

A feldolgozott élelmiszerek, a tartós iparcikkek, a nem tartós iparcikkek és a piaci szolgáltatások is kiugró mértékben drágultak korábbi trendjükhöz képest.

A hazai árszintek alakulása 2008 január és 2022 június között

Forrás: MNB

Az éves inflációs ráta júliusra 13-14 százalékra emelkedik – mondta Virág Barnabás.

Rezsicsökkentési politika

A hatósági árakkal kapcsolatos kormányzati döntések egy éven át növelni fogják a fogyasztói árindexet, megközelítőleg 3 százalékponttal.

A júniusi inflációs jelentés inflációs előrejelzése

Forrás: MNB

Reálgazdaság

Az első negyedévben 8,2 százalékkal nőtt a GDP. A második negyedévben 6 százalék körüli gazdasági növekedés valósulhatott meg Magyarországon. Júliustól viszont fokozatos lassulás következett be.

A világgazdaság a recesszió küszöbén van. Mind Európában, mind az Egyesült Államokban a konjunktúra indikátorok jelentősen csökkentek.

Swap

Az MNB folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását is, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész határozottan beavatkozni.

Az MNB július 8-a óta napi rendszerességgel hirdet devizalikviditást nyújtó FX-swap tendereket egynapos futamidőn. Az aktív, rendszeres piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát.

A swap-tenderek eredményesek. A pénzpiacon meghatározó FX-swap hozamok jelentősen emelkedtek.