Gazdasági visszaesés mellett is lehet részvényrali jövőre

Pénzügy2022. dec. 13.Növekedés.hu

Borítékolható gazdasági recesszió, tartósan magas olajár és az év derekától tőzsdei felpattanás jellemezheti a jövő évet a Bank of America stratégái szerint.

A VG cikke szerint az év utolsó heteiben rendszerint már a következő év kilátásai felé tekingetnek a befektetők, az ideihez hasonló, rendkívüli kilengésekkel tarkított esztendő után pedig talán még fokozottabban keresik a kapaszkodókat a pénzüknek helyet kereső megtakarítók. Az elemzők és a brókerek is egymás után állnak elő előrejelzéseikkel, most éppen a Bank of America osztotta meg 2023-as forgatókönyvét.

Az amerikai nagybank szerint a recesszió és a hitelsokk miatt a jövő év első felében még érdemes csínján bánni a rizikósabb eszközökkel, és helyettük kötvényekből, különösen 30 éves amerikai állampapírból betárazni. 

A kockázatvállalást az esztendő második felétől érdemes fokozni, arra alapozva, hogy az S&P 500 index jellemzően hat hónappal a recesszió előtt éri el a mélypontját. Az amerikai részvények 2023 elején még új mélységeket tesztelhetnek, a fellendülés pedig az év derekától kezdődhet meg.