Technikailag már recesszióba került az amerikai gazdaság

Hírek2022. júl. 29.Sz.A.

Az első negyedév után a második negyedévesben is visszaesést mutatott a GDP az Egyesült Államokban. A fő ok, hogy a magas infláció miatt a vállalatok és a lakosság is visszafogja a beruházásait, az ipart pedig továbbra sújtja az ellátási láncok szakadozása. A munkanélküliségi adatok azonban kedvezőek, és az export is jól teljesített.

A magas infláció miatt a fogyasztás gyakorlatilag lenullázódott, a beruházások pedig visszaestek az Egyesült Államokban, így egymás után két negyedévben is zsugorodást mutatott a GDP - derül ki az amerikai statisztikai hivatal friss adataiból.

A várakozásokkal ellentétben a második negyedévben nem növekedett, hanem csökkent az amerikai GDP, éves összehasonlításban 0,9 százalékkal.

Az első negyedéves GDP-változás éves alapon mínusz 1,6 százalék volt. Ilyen visszaesésre 2020 óta, a járvány alatti lezárások óta nem került sor az amerikai gazdaságban.

Az amerikai GDP változása (év/év, %)

Ha az előző negyedévvel hasonlítjuk össze, a második negyedévben a GDP bővülést mutatott, 1,6 százalékos mértékben.

A Fed a szerdai kamatdöntésén nem közölt újabb előrejelzést, de a júniusi kamatdöntő ülésén az idei GDP-növekedési előrejelzését 1,7 százalékra csökkentette a márciusban várt 2,8 százalékos növekedésről, a jövő évit pedig szintén 1,7 százalékra csökkentette 2,2 százalékról, a 2024-est 1,9 százalékra 2,0 százalékról.

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint épp a belső fogyasztás lassulása miatt idén az Egyesült Államokban 2,3 százalékos növekedés várható, ami jövőre mindössze 1 százalékra lassul.

A készletek és a beruházások visszaesése a 40 éve nem látott magasságban lévő, júniusban már 9,1 százalékos inflációnak is köszönhető.
 
A GDP adatot ugyanakkor felhúzta az export teljesítménye, amely az erős dollár ellenére is kétszámjegyű növekedést mutatott.
 
Az infláció változása az Egyesült Államokban (év/év,%)

Az infláció megfékezése miatt az amerikai jegybank 0,25 százalékről több lépésben 2,5 százalékra emelte fel az irányadó kamatot.

Több befolyásos közgazdász, beruházási bank és vezető elemzők már korábban figyelmeztettek egy komoly visszaesés veszélyére.

Larry Summers korábbi pénzügyminiszter szerint recesszió, több évig tartó tömeges munkanélküliség várható az Egyesült Államokban, mert csak így tudják kordában tartani az elmúlt 40 év legsúlyosabb inflációját. Szerinte ez azt jelenti, hogy az USA három éven belül másodszor is recesszióba süllyedhet, és akár 10 millió ember is elveszítheti a munkáját.

Az amerikai munkanélküliségi ráta alakulása az elmúlt egy évben (%)

Az USA munkaerőpiaca a járvány után nagyon szépen helyreállt, a legfrissebb munkanélküliségi mutatókon eddig még nem látszik a gazdasági aktivitás visszaesése.Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell a szerdai kamatdöntés után úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokban nincs recesszió, és ugyanezen a véleményen van Janet Yellen pénzügyminiszter is.