Növekedésre számítanak jövőre az amerikai tőzsdéken

Pénzügy2022. dec. 9.Növekedés.hu

A legnagyobb amerikai tőzsdei óriások elemzői jelentős ralira számítanak 2023-ban, de az év eleji lejtmenetet sem tartják kizártnak. Stagfláció, recesszió, kamatemelések és Kína egyaránt foglalkoztatja a szakértőket - írja a VG.

A Wall Street-i szakemberek szerint jövőre végre fellélegezhetnek a befektetők, az idei év végével reményeik szerint ugyanis elérkezik az elmúlt 14 év legrosszabb tőzsdei időszakának vége is - írja a VG.

Az elemzők szerint a kamatemelések ütemének lassításával a világgazdasági helyzet visszanyerheti önbizalmát, ami erősítheti a befektetési hajlandóságot, várakozásaik szerint 10 százalék körüli részvénypiaci emelkedést összehozva.A BlackRock és a Goldman Sachs elemzőinek véleményét is magában foglaló felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szakemberek leginkább a drasztikusan magas inflációtól vagy egy mély recessziós helyzettől tartanak, amely az év elején akár egy lejtmenetet is elindíthatna a részvénypiacokon.

A szakértők szerint a várt fellenedülés ellenére olyan cégek részvényeibe érdemes fektetni, amelyek egy recesszió esetén is nyereségesek tudnak maradni. 

Ezek közé sorolják az egészségügyi, a biztosítási, az osztalékfizető és úgy összességében az alacsony volatilitású szektorok részvényeit, illetve sokak szerint bankokba és a fejlődő piacokba is érdemes lehet invesztálni: India, Indonézia és Vietnám példáját említve.