Kétmillió banki ügyfelet érintő változás jön

Pénzügy2023. ápr. 25.Sz.A.
A rovat támogatója:

Indul Magyarország második legnagyob, magyar tulajdonú pénzintézete. Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékban Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében közel három éve zajló fúziós folyamat.

A tagbankok, illetve a május 1-től egységes MBH Bank márkanév és arculat alatt működő bank április 27-e ls május 2-a között nem egybefüggően, teljes és részleges bankszűnnapokat tartanak, a technikai és informazótikai átállások zavartalan lebonyolítása miatt. 

Április 30-án egyesül az MKB Bank és a Takarékbank, a fúziós folyamat már két évvel ezelőtt elkezdődött.

A Budapest Bank már korábban beolvadt az MKB Bankba. A szervezet informatikai felkészítése zajlik, ebben 1500 munkatárs és külső partner munkájával - ismertették a bank mai sajtótájékoztatóján.

A fúzió másfélmillió lakossági és mintegy félmillió vállalkozói számla érint.

Ezzel a fúzióval Magyarország második legnagyobb bankja jön létre, a bank célja, hogy a magyar gazdaságban a legnagyobb szolgáltatási kört hozzanak létre, ezzel párhuzamosan a digitális szolgáltatások körét is folyamatosan bővítik.

A technológiai átállási ciklust a hosszú hétvégére időzítették

Az MKB Bank és a Takarékbank fiókjai április 28-án, pénteken 12:00-ig tartanak nyitva, áprils 29-től május 1-ig zárva tartanak a hétvége és az ünnep miatt.

A bankkártyával végig tudnak majd fizetni és szombat délelőtt visszakapcsolják az azonnali fizetési rendszert.

A digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában, valamint az ATM-hálózatokon történő készpénzfelvételben rövidebb szolgáltatáskiesésre kerülhet sor.

Az ütemterv alapján a banki elektronikus csatornák elérhetősége, a pénzforgalom és a kártyahasználat május 1-én, 14 órára áll vissza a megszokott működésre. Május 2-án, kedden már a telefonos ügyfélszolgálat is korlátlanul igénybe vehető.

Kedden a szokásos nyitvatartással nyitnak a bankfiókok, az új arculattal és elnevezéssel. 

Fontos, hogy a korábbi MKB Bank és Takarékbank ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya és hitelszámlaszáma nem változik, ezzel kapcsolatban nincsen teendőjük. a használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek az egyesülést követően is használhatják.

Az ügyfelek május 1-jétől – a megszűnő Takarék Videobank kivételével – változatlan szolgáltatásokkal, azonban új elnevezésekkel és arculattal használhatják tovább a megszokott banki elektronikus csatornákat.

Amennyiben valaki mindkét egyesülő bank ügyfele, a fennálló banki termékeket az egyesülést követően még nem fogja egy felületen látni, továbbra is a meglévő elektronikus csatornákat kell használnia.

Az elektronikus csatornák egységesítésén a bankcsoport munkatársai folyamatosan dolgoznak. Az ügyfelek az egyes jogelődökhöz kapcsolódó, külön-külön internetbanki bejelentkezési felületeket 2023. május 1-jétől az MBH Bank hivatalos honlapján, a www.mbhbank.hu oldalon, az „Online bankolás” gombra kattintva érhetik el.

Május 1-jétől a jogelőd MKB Bank (101-es és 103-as bankazonosítóval kezdődő számlák) és a jogelőd Takarékbank által vezetett számlák között indított forint és deviza átutalások/átvezetések bankon belüli megbízásnak fognak minősülni.

Május 1-jétől az ügyfelek valamennyi korábban megszokott kommunikációs csatornán – az internetbankban, a mobilalkalmazásban, a számlakivonatokon, a postai és elektronikus leveleken – is az MBH Bank saját adataival és logójával találkozhatnak majd, míg az MKB Bank és a Takarékbank arculata kivezetésre kerül.

ATM-rendszer

Az egyesülést követően az MKB Bank ATM-hálózata a Takarékbank ATM-hálózatával bővül, így az MBH Bank rendelkezik majd az egyik legkiterjedtebb hazai ATM-hálózattal. A bankcsoport kibővült hálózatán keresztül így az ügyfelek országszerte már 800 ATM-et használhatnak készpénzfelvételre, és közel 140 berendezésen tudnak számlájukra készpénzt befizetni. Az ATM-ek funkcionalitásával, szolgáltatásával kapcsolatban 2023. május 1-jétől a www.mbhbank.hu honlapon az ATM keresőben, továbbá az ATM-re kihelyezett matricák alapján lehet tájékozódni.

Fiókmodernizáció 

A májusi egyesülést követően megújulnak a korábbi MKB Bank és Takarékbank fiókok, amelyek az MBH Bank arculatával működnek majd tovább.

Első körben a nagyobb, zászlóshajó fiókok átalakítására kerül sor, ezt követően a bankcsoport teljes fiókhálózata fokozatosan megújul az év folyamán. Az egyes bankfiókokban igénybe vehető szolgáltatások köréről a www.mbhbank.hu oldalon tájékozódhatnak az ügyfelek az egyesülést követően.

Az ügyfelek az átállással kapcsolatos tudnivalókról a Takarékbank és az MKB Bank valamennyi érintett online platformján (köztük a honlapokon itt: MKB Bank, Takarékbank), továbbá az elmúlt hónapokban megküldött bankszámlakivonatokból, elektronikus levelekből, a bankfiókokban, valamint személyes kapcsolattartóikon és az ügyfélszolgálaton keresztül egyaránt tájékozódhatnak. Az egyesüléssel, valamint az egyesült bank szolgáltatásaival kapcsolatos információkról az ügyfelek 2023. május 1. napjától az MBH Bank hivatalos honlapján, a www.mbhbank.hu oldalon is tájékozódhatnak.

Hamarosan új, univerzális nagybank születik

Az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével lezárul a mintegy három éve tartó, a régióban is egyedülálló fúziós folyamat.

A létrejövő MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz mérlegfőösszeg alapján, amely már jelenleg is számos területen rendelkezik erős piaci pozícióval, többek között a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésben, a lízingpiacon, valamint az agrár- és élelmiszeripari üzletágban.