Magyar Bankholding: elkerülhetetlen a gazdasági lassulás jövőre

Elemzések2022. okt. 12.HP

A Magyar Bankholding elemzői az idén 5,3, jövőre 0,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. A jövő évi lassulás elkerülhetetlen, illetve egyre valószínűbb egy rövidebb időtávot felölelő technikai recesszió. Az infláció az idén és jövőre is közel 14-14 százalékkal emelkedhet. A reálbérek így az idén megközelítőleg 3 százalékkal emelkednek, jövőre azonban bő 3 százalékkal csökkennek. Az euró/forint árfolyam az év végére 395 forintig süllyedhet. Az MNB a jövő év végére 9 százalékig mérsékelheti az alapkamatot. Az óvatos kamatcsökkentési ciklus jövő júniusban kezdődhet el.

Az idén átlagosan 5,3 százalékos gazdasági növekedést várnak a Magyar Bankholding elemzői. A jövő év egészében átlagosan azonban 0,4 százalékra lassul a GDP bővülés. 2023-ban egyre valószínűbb egy rövidebb időtávot felölelő technikai recesszió.

A lakossági fogyasztás és a beruházások is enyhén mérséklődnek 2022 során.

Jövő évi ágazati kilátások

Az ipari termelés jövőre 3,1 százalékkal bővülhet, amit segít a magas megrendelésállomány. Az építőipar teljesítménye ugyanakkor a magas bázis következtében 1,5 százalékkal mérséklődik.

Jövőre csökkennek a reálbérek, amely a kiskereskedelmi forgalom kismértékű visszaesését okozza.

Munkaerőpiac és infláció

A munkanélküliségi ráta az idén 3,6, jövőre 3,9 százalékot tehet ki átlagosan a Magyar Bankholding elemzőinek várakozásai szerint. A munkaerőpiac tehát összességében ellenálló marad.

A nemzetgazdasági bruttó átlagkereset az idén 16,6, jövőre 9,7 százalékkal emelkedik. Ehhez társul az idén 14, jövőre pedig 13,6 százalékos infláció. Ezzel összhangban az idén még közel 3 százalékkal emelkednek a reálbérek, melyek jövőre bő 3 százalékkal csökkennek.

Az idei második negyedévben uniós szinten egyedül Magyarországon, Bulgáriában és Máltán volt pozitív a reálbérek emelkedésének üteme. A nemzetközi energiaválság és inflációs sokkok következtében a reálbérek emelkedése jövőre azonban hazánkban is negatív lesz.

Az infláció döntően a megugró energia- és élelmiszerárakra vezethető vissza, azonban a kormányzati ársapkák fenntartása jelentős ársokkot előzött meg.

Az infláció decemberben tetőzhet 22 százalék közelében, mely ezt követően fokozatosan mérséklődik.

Költségvetési hiány és államadósság

A költségvetési hiány a GDP arányában az idén 6,1 százalékot tehet ki, mely jövőre 3,8 százalékra javul.

A GDP arányos államadósság az idén 71,6 százalék lehet. A mutató jövőre a nagyobb nominális GDP, valamint a magasabb infláció és állami áfa-bevételek hatására 67 százalékra csökken.

Az országkockázati CDS felárak várhatóan 1,5 százalékra mérséklődnek a jövő év folyamán.

Külső egyensúly

A folyó fizetési mérleg egyenlege az idén -7,2 százalék lehet. A hiány jövőre -2,7 százalékra mérséklődhet. A későbbiekben az export relatíve lendületesebb bővülése és az import mérséklődése segít helyre billenteni az egyenleget.

Forint

Az euró/forint árfolyam az év végére 395 forintig erősödhet. A kurzus jövő év végén 390 forint környezetében alakulhat a Magyar Bankholding várakozásai alapján. A jelentős kamatelőnyünk a régióban hozzájárulhat a forint erősödéséhez.

A dollár/forint árfolyam 2022 végén 416, 2023 végén 394 forinton alakulhat.

Az euró/dollár az év végén 0,95, míg jövő év végén 0,99 körül mozoghat.

Monetáris politika

Az MNB 13 százalékon tarthatja az idén az alapkamatot, mely a jövő év végéig 9 százalékig mérséklődhet. Az óvatos kamatcsökkentési ciklus jövő júniusban kezdődhet el a Magyar Bankholding elemzői szerint.

Az Európai Központi Bank az idén év végére 2, míg jövőre 2,75 százalékra emelheti az alapkamatot.