Közel 70 millióra bírságolta a K&H bankcsoportot az MNB

Pénzügy2022. márc. 29.MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 67,3 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a K&H bankcsoportra - közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

Az MNB csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a K&H bankcsoport négy tagjánál 2019. március 31-től az eljárás lezártáig, a szabálytalanságok miatt a K&H Bankot 66,8 millió forintra, a K&H Ingatlanlízinget 500 ezer forintra bírságolta meg, és kötelezte a két intézményt a hiányosságok kijavítására. A K&H Jelzálogbank Zrt. és a K&H Faktor Zrt. esetében a vizsgálat nem tártak fel jogszabálysértést - írják a közleményben.

A K&H Banknál elsősorban a fedezetkezelés, fedezetértékelés és nyilvántartás, az értékvesztés-képzés, a vállalatirányítás, az informatika és információbiztonság, a felügyeleti adatszolgáltatás és az OBA betétnyilvántartás terén állapítottak meg hiányosságokat.

A bank számos esetben nem tett eleget határidőben a referenciaadatok Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) való átadási kötelezettségének, az adatátadás során jelentős volt a hibás tételek száma, ezek javítása sem működött megfelelően szabályozottan. Hiányosságot állapítottak meg az online személyi kölcsönök hitelezési folyamatában az adós jövedelmének megállapításával összefüggésben is - írják a közleményben.

Az MNB megállapította azt is, hogy a leányvállalatok hálózati szétválasztása nem biztosított, emellett az összeférhetetlenségek nyilvántartása, kezelése nem felelt meg minden törvényi előírásnak. A K&H Bank nem az OBA előírásainak megfelelően állította össze a Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatállományát.

A bírságnál K&H Banknál súlyosbító körülménynek számított, hogy néhány jogszabálysértés ismétlődött, illetve huzamosabb ideje fenn állt. Enyhítő körülményként értékelték, hogy a K&H Bank a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, számos jogsértésnél már a vizsgálat alatt intézkedett a szabályszegések kiküszöbölésére - tájékoztatott az MNB.