Már nem csak készpénzfelvételre használjuk – egyre többen fedezik fel a bankautomaták kényelmi funkcióit

Pénzügy2024. júl. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

2024 első negyedévében soha nem látott mértékű készpénzbefizetés történt a bankautomatáknál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint közel másfélszer több az ATM-es befizetés, mint a pénztári, bár nagyobb összegeket még mindig bankfiókokban fizetnek be az ügyfelek. Egyre többen használják az ATM-eket olyan szolgáltatásokra, amelyeket korábban a bankfiókokban intéztek.

Az MNB friss számai rámutatnak, hogy 2024 első negyedévében emelkedett az ATM-ek forgalma az előző év hasonló időszakához képest. Közel 20 és fél millió alkalommal készpénzfelvételre és mintegy 3,7 millió alkalommal készpénzbefizetésre használták a bankautomatákat.

Az ATM-ek befizetési funkciója is egyre népszerűbb: éves szinten a tranzakciók száma 16 százalékkal, értéke pedig több mint 17 százalékkal növekedett. Az OTP Bank ügyfelei körében még inkább jellemző ez a tendencia: a készpénzbefizetési forgalom 25 százalékkal, összege 19 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a pénztári készpénzbefizetések száma 15, értéke pedig 13 százalékkal esett vissza az MNB adatai szerint. Százalékos arányban tehát közel ugyanannyival nőtt az ATM-es befizetések száma, mint amennyivel csökkent a pénztári tranzakció az utóbbi egy évben. Nagyobb összegek esetén azonban az ügyfelek inkább az utóbbit választják: negyedéves szinten a bankfióki átlagbefizetés 897 ezer forint, míg az ATM-es 217 ezer forint volt.

Ügyfeleink egyre inkább felismerik az ATM-ek nyújtotta kényelmet, biztonságot, és élnek a nap 24 órájában elérhető gyors ügyintézés lehetőségével. A bankfiókokat pedig főleg a felkészült ügyintézők miatt keresik fel, akik minden élethelyzetre megfelelő pénzügyi tanácsokkal látják el őket

– mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Az OTP Bank folyamatosan fejleszti és bővíti az automatáknál elérhető funkciókat. Ezek egyre népszerűbbek a bank ügyfelei körében: a készpénzfelvétel és befizetés mellett egyenleglekérdezésre és számlabefizetésre is gyakran használják az ATM-eket. A készpénz befizetését megkönnyíti, hogy az ATM automatikusan felajánlja az utolsó hat tranzakció adatait, így egyetlen gombnyomással újra végre lehet hajtani bármelyiket.

Az MNB összesítése szerint a készpénzfelvételek száma 2021 első negyedéve óta nem volt ilyen alacsony: ATM-ek esetében 1, míg a bankfiókokban 10 százalékkal csökkent éves szinten. Az ügyfelek azonban még mindig leggyakrabban az ATM-eket használják készpénzfelvételre: az esetek 94 százalékában ilyen módon vesznek fel pénzt hazai kártyáikkal.