Mától lehet kereskedni a Masterplast részvényeivel

Pénzügy2022. okt. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Mától lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában a Masterplast új részvényeivel, miután a nyilvános részvény jegyzés, illetve aukciós értékesítés sikeresen lezárult 2022. október 14-én. A 9,22 milliárd forint összegű tőkebevonást a Masterplast növekedési és jövőépítési stratégiájában szereplő következő jelentős lépésre fordítja: az ásványgyapot hőszigetelőanyagok gyártásának elindítására.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csengőjének megszólaltatásával vezették be a Masterplast nyilvános kibocsátásából származó 2.249.352 darab új részvényét a hazai tőzsdére. A kereskedést az új részvényekkel Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, valamint Tibor Dávid a Masterplast Nyrt. elnöke, Ács Balázzsal a Masterplast Nyrt. alelnökével együtt indította el.

A 2022. október 5-én indult és október 14-én zárult nyilvános lakossági- és intézményi részvényértékesítés keretében a Masterplast eredetileg nagyságrendileg 8-10 milliárd forint forrást kívánt bevonni, amihez képest - közel 30%-os túljegyzés mellett – több mint 10,6 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 4 000 – 4 400 forintos ársávban.

A társaság igazgatótanácsa a két főtulajdonos 50%+1 szavazati arányának megtartása mellett 2.249.352 darab új részvény kibocsátásról döntött. A befektetők egységesen 4 100 forintos kibocsátási áron jutottak a társaság újonnan kibocsátott részvényeihez.

Ezek alapján a Masterplast 9,22 milliárd forint értékű tőkeemelést hajtott végre, amiből a lakosság 2,27 milliárd, az intézményi befektetők közel 6,95 milliárd forint értékben jutottak hozzá az új részvényekhez. A beérkezett ajánlatok közel 30 százalékkal haladták meg a felkínált mennyiséget, melyből 12,47%-os túljegyzést fogadott el a társaság igazgatótanácsa.

Mivel a kialakult végleges ár a 4 400 forintos maximális árnál alacsonyabb volt, ezért a különbözet a lakossági befektetők részére már visszatérítésre került az OTP Banknál, mint forgalmazónál vezetett fizetési számlára. A mai nappal az allokált új részvények szintén jóváírásra kerültek a befektetők értékpapírszámláin.