Kimagasló sikerrel, túljegyzéssel zárult a Masterplast részvényjegyzése

Pénzügy2022. okt. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A várakozásokat felülmúló sikerrel zárult a Masterplast nyilvános részvénykibocsátása 2022. október 14-én. A tőkeemelési tranzakcióban a társaság 4 100 forintos áron, közel 2,25 millió új részvény kibocsátásáról döntött, amely során több mint 9,2 milliárd forint tőkét von be. A 2022. október 5-én indult tranzakció során a Masterplast eredetileg felajánlott 2 millió darab részvényére közel 2,6 millió részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 4 000 – 4 400 forintos ársávban.

A Masterplast nagyságrendileg 8-10 milliárd forint közötti összegben tervezett forrást bevonni a lakossági és az intézményi befektetőktől 2 millió, de túljegyzés esetén maximum 2,3 millió darab új részvény értékesítésével a 4 000-4 400 forintos ársávban. Végül közel 30 százalékos túljegyzés mellett, több mint 10,6 milliárd forint összegű jegyzési ajánlat érkezett a meghirdetett ársávban.

A 2022. október 5-én indult jegyzésben a lakosság számára a Masterplast maximum 375 ezer darab újonnan kibocsátandó részvényt ajánlott fel. A 10 napos lakossági jegyzési időszak alatt több mint 660 ezer darab, a 4 400 forintos maximális áron számolva több mint 2,9 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adott le a közel 1 200 lakossági befektető.

Az intézményi befektetők számára 2022. október 10-én nyílt meg a jegyzési időszak és október 14-én zárult. Ez idő alatt több mint 7,7 milliárd forint értékű részvényjegyzési igényt adtak le az intézményi befektetők.

A társaság igazgatótanácsa a két főtulajdonos 50%+1 szavazati arányának megtartása mellett 2.249.352 darab új részvény kibocsátásról döntött.  A részvények kibocsátási ára a beérkezett intézményi ajánlatok alapján minden befektető számára egységesen 4 100 forintban került meghatározásra.

Ezek alapján a Masterplast 9,22 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre, amiből a lakosság 2,27 milliárd, az intézményi befektetők közel 6,95 milliárd forint értékben jutnak új részvényekhez. A beérkezett ajánlatok közel 30 százalékkal haladták meg a felkínált mennyiséget, melyből 12,5%-os túljegyzést fogadott el a társaság igazgatótanácsa.

Nagyon erőteljes visszajelzést adott a piac a Masterplast fejlődési stratégiájára és üzleti víziójára. A rendkívül viharos tőkepiaci környezetben is bizalmat kapott a Masterplast sztori, ami nagyon értékes számunkra, kifejezi az első 25 évben megtett út értékét és nagyon pozitív támogatást ad a folytatáshoz. Az épületek energiahatékonyságának javítása és karbonkibocsátásának csökkentése stratégiai jelentőségűvé emelte a hőszigetelés szerepét. A fenntartható jövő elérése a hőszigeteléssel kezdődik, amiben a Masterplast vezető szerepre törekszik. Alapítótársammal együtt természetesen nagyon büszkék vagyunk a részvénykibocsátás eredményére, és köszönjük a befektetők bizalmát. A következőkben a stratégiai terveink megvalósítására és az üzleti eredmények szállítására fókuszálunk, amely biztosítja a hosszútávú értékteremtés alapjait

– mondta el Tibor Dávid a Masterplast elnöke.

A Masterplast kiemelkedően sikeres nyilvános tőkeemelése bizonyítja, hogy az erős fundamentumokon alapuló vállalati stratégia és üzleti működés még a nehéz piaci körülmények között is jelentős befektetői érdeklődésre tart számot a lakosság és az intézmények körében egyaránt. A sikerhez érdemben hozzájárultak az OTP Bank felkészült pénzügyi szakemberei és az innovatív, jól működő digitális rendszerei. Büszkék vagyunk, hogy ismét egy nemzetközi jelenléttel rendelkező társaságnak segíthettünk tőkepiaci stratégiájának megvalósításában

– tette hozzá Kazár András, az OTP Bank tőkepiaci kibocsátási területének vezetője.

A 4400 forintos maximális és a 4100 forintos végleges ár különbözete a lakossági befektetők részére a jegyzési eljárás lezártát követő hét napon belül visszatérítésre kerül a forgalmazónál vezetett fizetési számlára.

Az új részvények BÉT-re történő bevezetése várhatóan 2022. november 2-án történik meg.