Mekkorát emelkedhetnek 2020-ban a magyar blue chip részvények?

Pénzügy2019. dec. 30.Harsányi Péter
A rovat támogatója:

Mekkora növekedési potenciál van jelenleg a hazai blue chip részvényekben, illetve milyen magasra emelkedhet a BUX Index? Ezzel kapcsolatban kérdeztük az Erste Befektetési Zrt. elemző csapatát.

Nagyot, mintegy 15 százalékot emelkedett a BUX index az október közepi mélypont óta, pedig az év azt megelőző részében gyakorlatilag stagnált a hazai részvénypiac. A kirobbanó teljesítmény több tényezőnek volt köszönhető – mondja Miró József, az Erste Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Az egyik a nemzetközi hangulat pozitív változása, amely a nagy jegybankok, az Európai Központi Bank és a Fed lazító monetáris politikájának és az emiatt várhatóan bekövetkező gazdasági fellendülésnek volt köszönhető. A másik az általános jó vállalati teljesítmény: az amerikai és a DAX indexekben, de itthon is alapvetően jól teljesítettek a vezető cégek. Sőt bizonyos esetekben javuló kilátásokkal is találkozhattunk.

Ilyen az OTP és a Richter esete. Az előbbi tekintetében az organikus növekedés mellett a számos akvizíció is pozitívan hat. Ugyan az első három negyedévben a 310 milliárd forintos profitból még csak 19 milliárd volt az akvirált bankok pozitív hatása, de 2020-ban, amikor már az összes közelmúltban megvásárolt bank konszolidálásra kerül, ez a hatás elérheti az 50–60 milliárdot is.

Így a 2019-es 380–390 milliárd forintos várható eredményt követően 2020-ban 420 milliárd forintra rúghat az OTP nettó profitja, ami mintegy 1600 forintos EPS-nek (egy részvényre jutó eredménynek) felel meg. Ha pedig 10-es előremutató P/E rátával számolunk, akkor ez 16 000 forintos célárat jelent.

Miró József szerint a Richter is túl van a nehezén. A cariprazine nagyon jól teljesít az USA-ban, és 2020-ban már könnyedén 1 milliárd dollár fölött lehet a bevétele. Ez önmagában hozhat 200 millió dollárt, 60 milliárd forintot a Richter konyhájára, amihez már nem járul költség.

Ugyanakkor a „hagyományos” termékek terén is fordulatot láthatunk, mivel a szerializációs probléma (egyedi azonosító a gyógyszereken) az új csomagoló gépek üzembe állításával gyakorlatilag megoldódott.

A MOL esetében viszont problémát jelent a számos új finomítói kapacitás belépése a piacra, aminek köszönhetően a finomítói árrés az elkövetkező néhány évben komoly nyomás alatt lehet. Ez alapesetben gyengébb eredményeket hozhat – tette hozzá Miró.

A Magyar Telekom esetében a fokozódó verseny, a Vodafone-UPC páros és a Digi okozhat fejfájást. Főleg akkor, ha a Digi indul az 5G tenderen. Ugyanis akkor nemcsak a koncessziós díjak lehetnek drágábbak, hanem a Digi szert tehet újabb frekvenciákra is, amivel a mobilfóniában is komoly versenyt támaszthat a Magyar Telekom számára.

Mindezt figyelembe véve, és óvatos becslésekre hagyatkozva a BUX 2020 végi fair értékére 48000 pont körül adódik, ami mintegy 6–7 százalékos emelkedést sugall 2020-ra.

Ez elmarad a magyar piacra jellemző, kicsivel 8 százalék fölötti tőkeköltségtől (Erste módszertan szerint). Persze sok múlik az OTP 2020-as teljesítményén is, hiszen a részvény több mint 40 százalékos súllyal szerepel az indexben, míg a MOL és a Richter 25 és 21 százalék körülivel.

2019-ben az OTP esetében nem igazán várt a piac eredménybővülést, ami az év során folyamatosan pozitív irányba változott. Az akvizíciókból származó eredmény még csak részlegesen, kismértékben jelent meg az eredményben. Gyakorlatilag a 2020-as eredménybővülés is csak az akvizíciókból adódó többlet eredményt tartalmazza, organikus növekedéssel nem számol. Azaz az OTP hozhat pozitív meglepetést.

Az év első felében várhatóan inkább oldalazást mutathat a piac, s a második felében következhet be egy 5–10 százalék körüli emelkedés. Persze sok múlik majd a világgazdasági folyamtokon is, amiben most lassú javulást várunk 2020-ban.

Összességében 5–10 százalék közötti emelkedést az OTP, a Richter és a MOL részvényekben vár az Erste Befektetési Zrt, míg a Magyar Telekom inkább stagnálhat.

A MOL azért kerülhet be az emelkedők táborába, mert most viszonylag nyomott áron forog. Ezenfelül a 2020-ban az azeri mezőben most vásárolt részesedés is hoz majd eredményt, illetve a 2020 vége felé a 2021 végén induló poliol üzem pozitív hatásaira is spekulálhatnak már a befektetők.