Milyen magyar részvényekbe fektessünk 2020-ban?

Pénzügy2019. dec. 28.Harsányi Péter

A KBC Equitas elemző csapatát kérdeztük, hogy milyen magyar részvényekbe érdemes befektetni 2020-ban.

Mozgalmas éven vannak túl a tőkepiacok, de azért az idei teljesítményre aligha panaszkodhatnak a befektetők. A főbb fejlett tőzsdék, az amerikai és német indexek 25 százalék körüli emelkedést mutatnak, de a magyar piac is erős volt, több mint 15 százalékot erősödött a BUX. A statisztikák, vagy éppen a fundamentumok alapján pedig úgy tűnik, hogy jövőre is erősek maradhatnak a hazai részvények.

MOL

A KBC Equitas elemzői szerint továbbra is lehet fantázia a Mol-ban. Az idei év nem egy sikersztori eddig az olajpapír szempontjából, az árfolyam január eleje óta 5 százalékkal visszaesett. Persze azért arról sem szabad elfeledkezni, hogy év közben volt egy 142 forintos részvényenkénti osztalékfizetés is. 2020 viszont jobban is sikerülhet a részvény teljesítménye szempontjából.

A Mol fundamentális oldalról ugyanis változatlanul vonzó. A társaság folyamatosan halad előre a 2030-as stratégia megvalósításában. Épül a tiszaújvárosi poliol üzem, amely már 2021-től érdemben hozzájárulhat az eredménytermeléshez.

Emellett jövőre lezárulhat az azerbajdzsáni ACG olajmező-részesedés tranzakciója, amelynek révén napi 20 ezer hordóval emelkedhet a kibocsátás, és évekig stabilizálódhat a napi 120-130 ezer hordós kitermelési szint.

A vétel egyébként a Mol legnagyobb akvizíciója lesz, és pozitívum, hogy a korábbi piaci híresztelések szerinti 2 milliárd dollár körüli árnál alacsonyabban, 1,57 milliárd dollárért mehet végbe a tranzakció.

Végre pont került az INA finomítói üzletágának átalakítására vonatkozó döntésre is. 600 millió dolláros beruházással átalakítják a termelést, a veszteséges fűtőolaj-kibocsátás helyett nagyobb arányban tudnak majd jobb árréssel értékesíthető dízelt előállítani 2023-tól.

Ez a január 1-jén bevezetésre kerülő IMO-szabályozás miatt is fontos lenne, amelynek hatására tovább romolhatnak a fűtőolajmarzsok, de növekedhet a kereslet például a dízel iránt.

A KBC Equitas elemzőinek véleménye alapján ezek a hírek pozitívak a cég szempontjából, a növekedési kilátások mindhárom üzletágban jók (kitermelés, finomítás, kiskereskedelem).

Persze azért kockázatok is akadnak bőven. Kérdéses lesz például a finomító piaci kereslet-kínálat, valamint az olajárfolyamok alakulása is. Az utóbbi fél évben azért jelentős hatással volt a Mol árfolyamára az olajárak változása, így erre kiemelten érdemes figyelni. Az októberben megindult olajpiaci drágulás mindenesetre pozitív lehet.

Összességében a jelenlegi, historikusan is alacsony 7,2-es P/E ráta (részvényárfolyam/nyereség ráta) alapján egyáltalán nem mondható drágának a részvény.

A fundamentumok tehát rendben vannak, bár a technikai kép (árfolyamgrafikon elemzés) egyelőre még nem elég vonzó. Utóbbi a részvényvásárlás időzítése miatt különösen fontos.

Graphisoft Park

A KBC Equitas a kispapírokban is lát fantáziát. A Graphisoft Park már idén is elég jól teljesített. A kedvező irodapiaci trendek mellett a mostani emelkedéshez a Park legutóbbi bejelentése is hozzájárult, amelynek lényege, hogy egy új hitel felvétele mellett részvény-visszavásárlás vagy egyszeri nagyobb osztalék-kifizetés várható.

Ez részvényesi szempontból mindenképpen pozitívan értékelhető, és a Park részvényeinek értékeltségére is jelentős hatással volt.

A régióban az irodapiaci szereplők közül meglehetősen alulértékelt volt a Graphisoft Park, amelyet leginkább az egy részvényre jutó nettó eszközértékben látható diszkont fejezett ki, amely 30-35 százalék körül alakult. Ugyan a mostani emelkedéssel ez kb. 20 százalékra csökkent, még mindig nem tekinthető túlértékeltnek a részvény a mutató alapján.

A hosszabb távú növekedés szempontjából mindenképpen fontosak lennének majd az új ingatlanfejlesztések. További 20 ezer négyzetméternyi terület maradt még a déli fejlesztési területen.

A Park északi részén azonban csak a kármentesítési munkák után lehetne megkezdeni a fejlesztéseket. Bejelentés egy esetleges új irodaház építésével kapcsolatban még nem történt, viszont ettől függetlenül is vonzó részvény maradhat a Graphisoft Park a stabil bérlői körnek, az emelkedő bérleti díjaknak, és a SZIT szabályozás miatti kiszámítható osztaléknak köszönhetően.