Mi húzódott a kiugró infláció mögött? MNB elemzés készült a témában

Pénzügy2024. feb. 21.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az energiaárak emelkedése felszínre hozta a hazai gazdaság strukturális gyengeségeit: az alacsony termelékenység és magas energiaintenzitás következtében a hazai élelmiszerinfláció 2022 közepétől jelentősen elszakadt a régiótól - írja az MNB.

Az élelmiszerárak emelkedésének két szakaszát különböztetjük meg: az első szakaszban a globális terményárak 2022 tavaszáig tartó emelkedése nem okozott kiugró drágulást hazánkban - állapítja meg az MNB mélyelemzése.

Mint írják: a második szakaszban az energiaárak emelkedése felszínre hozta a hazai gazdaság strukturális gyengeségeit: az alacsony termelékenység és magas energiaintenzitás következtében a hazai élelmiszerinfláció 2022 közepétől jelentősen elszakadt a régiótól.

Az árak növekedéséhez a versenyképességi hiányosságokon és a költségtényezők emelkedésén túl ciklikus tényezők (a vállalati profitok és a kereslet növekedése) is hozzájárultak.

Az élelmiszerek 2023 során megvalósuló dezinflációját a világpiaci árak csökkenése, a stabil árfolyam, a mérséklődő kereslet, a magas bázisok és a kormányzat versenyt erősítő lépései is támogatták.

Az inflációs időszak végére a hazai élelmiszerárak elérték az EU-s átlagot. A hazai élelmiszeripar inflációs hajlama továbbra is megmaradt, mivel a strukturális okok (termelékenység, energiaintenzitás) nem változtak az elmúlt évben.

A szélsőséges időjárási körülmények hatására historikusan erős aszály sújtotta Európát 2022-ben. Ez a terményátlagok jelentős csökkenését és a kínálat szűkülését eredményezte,

ami szintén hozzájárult az árak emelkedéséhez.

Az MNB külön kiemeli: az árstopos élelmiszereken elszenvedett veszteséget a vállalatok rövid időn belül más termékek áremelésével kompenzálták. A kiskereskedelmi szektorban az ágazati szinten, összes termékre együttesen számított aggregált árrés (a nettó árbevétel az eladott áruk beszerzési értékéhez viszonyítva) nem változott 2022-ben 2021-hez képest.

Az elemzés teljes egészét EZEN a linken lehet elérni.