Rég nem látott szinten az amerikai jelzálog kamatok

Pénzügy2024. feb. 21.MTI
A rovat támogatója:

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA).

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 6,87 százalékról 7,06 százalékra, december eleje óta a legmagasabbra emelkedett a múlt héten.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 10,6 százalékkal csökkent az előző heti 2,3 százalékos zsugorodást követően.Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 11,0 százalékkal csökkent a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban.

A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 0,1 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.

A jelzáloghitelek kamata a múlt héten ismét 7 százalék fölé emelkedett, miután a vártnál magasabb januári infláció híre eloszlatta a rövid távú kamatcsökkentéshez fűzött reményeket. A potenciális lakásvásárlók meglehetősen érzékenyek ezekre a változásokra, mivel az emelkedő kamatok és a magasabb lakásárak növelik a megfizethetőségi akadályokat a szűk lakáspiaci kínálat közepette - nyilatkozta Mike Fratantoni, az MBA vezető közgazdásza.