money.hu: Újabb kamatemelés történt - mennyibe kerülnek a legnépszerűbb lakossági hitelek?

Pénzügy2022. szept. 27.Növekedés.hu

Kedden folytatódott a Magyar Nemzeti Bank tavaly nyáron elindított kamatemelési ciklusa - derül ki a money.hu összeállításából, amely bemutatja, hogy a legnépszerűbb lakossági kölcsönök közül a piaci alapú lakás- és személyi hitelek milyen thm-mel érhetőek el most a piacon.

A piaci várakozásoknak megfelelően újabb kamatemelésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Ennek eredményeként az alapkamat szintje 11,75 százalékról 13 százalékra emelkedett. A jegybank a mostani lépéssel folytatta a kamatemelési ciklust, amelyre elsősorban a gyorsuló infláció miatt van szük​ség. A jegybank még tavaly júniusban kezdte el emelni az alapkamatot, akkor első körben 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelte, majd jöttek az újabb és újabb szigorítások, így érte el a mostani szintet a ráta.

Az egyre emelkedő alapkamat és a növekvő kamatkörnyezet a hitelkamatokra is hatással van. Fontos tényező ugyanakkor, hogy például a lakossági kölcsönök kamatát nem közvetlenül az alapkamat a befolyásolja.

A hitelek árát ugyanis jellemzően az úgynevezett referenciakamatok befolyásolják, az alapkamat alakulása pedig az utóbbiakra van hatással. Bár a kamatemelések több mint egy évvel ezelőtt megkezdődtek, az újonnan felvett piaci alapú lakossági hitelek visszafogottabban drágultak, mint amennyivel a pénzpiaci és referenciakamatok feljebb kerültek. 

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint jelenleg a legkedvezőbb 20 éves futamidejű, végig rögzített kamatozású, azaz fix törlesztőrészletű 20 milliós lakáshitelek 161 ezer és 164 ezer forintos havi törlesztéssel felvehetőek, ami 8 százalék körüli teljes hiteldíj mutatót jelent.

Vannak azonban ennél drágább verziók, a 9 százalékos thm-mel rendelkező lakáshiteleknél már 175-180 ezer forint lesz a havi teher. 

A személyi kölcsönök piacán az átlagos hitelköltség mutató még júliusban 15,64 százalékot tett ki.

Ehhez képest szeptember végén a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint a legkedvezőbb - 5 éves futamidejű és 2 millió forintos - kölcsönök 15 százalék alatti thm-mel igényelhetőek, ezeknél a havi törlesztő 46 ezer forint alatt marad.

Drágább társaiknál 50 ezer forint fölé mehet a törlesztőrészletek összege. A hitelek közötti különbségek miatt a money.hu szakértői minden hitelfelvevőnek azt ajánlják, hogy az igénylés előtt alaposan nézzék meg a banki ajánlatokat.