Már négy amerikai tőzsdei cég piaci értéke haladja meg az ezer milliárd dollárt

Pénzügy2020. jan. 19.Növekedés.hu

A kaliforniai székhelyű Alphabet Inc. lett a negyedik, tőzsdén szereplő amerikai vállalat, amely elérte az 1 billió dollár piaci értéket - olvasható a yahoo.com hírportálon.

A Google anyavállalata követi az azonos ágazatban működő technológiai óriásokat, az Apple-t és a Microsoft-ot, amelyek 2018, illetve 2019 augusztusában lépték át ezt a bűvös határt. Rövid ideig e klub tagja volt a Seattle-i székhelyű Amazon.com is, azonban értéke mára 931 milliárd dollárra csökkent.

A világ legértékesebb vállalata az elmúlt év decemberében egy szaúd-arábiai olajvállalat, a Saudi Aramco lett, amely rekord összegű elsődleges részvénykibocsátást hajtott végre. Értékét, amely rövid ideig a 2 billiós határt is meghaladta, a tőzsde 1,84 billió dollárra állította be.

Az első olyan vállalat, amely az 1 billiós piaci értéket átlépte, a kínai állami tulajdonban álló PetroChina Company Ltd. volt 2007-ben, helyzete azonban nem sokkal később jelentősen romlott.

A Dow Jones Market Data szerint az Alphabet-nek 47 kereskedési napra volt szüksége, hogy a 900 milliárdos szintről elérje az 1 billió dolláros értéket. Ez a legrövidebb időszak, amely során egy vállalat valaha is 100 milliárd dollárral növelni tudta az értékét. A 800 milliárd dolláros szintről 900 milliárd dollárig két év alatt jutott el.

A növekedési ütem gyorsulása annak köszönhető, hogy az Alphabet 2019 harmadik negyedévében 22 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el. Emelkedtek a reklám- és a számítógépes felhőjövedelmek. Utóbbiak kétszeresére nőttek, 2018 februárja és 2019 júliusa között ezen a címen 2 milliárd dollár folyt be.

Az Alphabet várhatóan a február 3-i piac-zárást követően teszi közzé negyedik negyedéves jelentését. Az elemzők 46,9 milliárd dollár bevételre számítanak, ami éves összevetésben 19,5 százalékos bővülést képvisel. Ennek az eredménynek nagy a jelentősége, mivel igazolhatja a vállalat tartós megérkezését az 1 billió dolláros klubba.

A tartós növekedésnek köszönhetően a befektetők bizalma is megnövekedett Sunda Pichai személye iránt, aki decemberben vette át a vállalatcsoport vezérigazgatói feladatkörét, akkor, amikor a két alapító, Sergey Brin és Larry Page visszavonult a menedzseri tevékenységtől.

Az Értékpapír és Tőzsdebizottsághoz benyújtott nyilatkozat szerint Sunda Pichai kiegészítő juttatásai a vállalat részvényeinek árfolyamától függenek. Ennek fényében Sunda Pichai növelheti a részvényvisszavásárlásokat vagy kezdeményezheti, hogy a Google történetében először, osztalékfizetésre kerüljön sor.

Az Alphabet A osztályú részvényeinek árfolyama a legutóbbi napokban a 1,450 dollár körüli szinten, emelkedő pályán mozgott.