Az öt legnyereségesebb cég a világon

Elemzések2019. júl. 30.D.J.

Mint a Fortune listájáról kiderül tavaly a legtöbb profitot nem egy amerikai vagy egy kínai, hanem egy szaúdi cég termelte.

1. Saudi Aramco

Profit (2018): 111 milliárd dollár

Az állami kézben lévő vállalat 10 dollárért termel ki, majd körülbelül 60 dollárért értékesít egy hordó olajat. Ez pedig láthatóan továbbra is az évszázad üzlete. Majdnem kétszer akkora nyereséget termeltek, mint a dobogó második helyén álló Apple.

2. Apple

Profit (2018): 59.5 milliárd dollár

Tavaly óriási mérföldkőhöz érkezett az almás cég, hisz a vállalat értéke elért az 1 billió dollárt. Ám ahhoz, hogy a pozíciójukat megőrizzék át kell alakítaniuk az üzleti modelljüket. A jövőben minden valószínűség szerint már nem az okos eszközök értékesítéséből, hanem a különféle szolgáltatásokból fognak megélni. Ősszel a saját streaming szolgáltatásuk az Apple TV+ is elindul.

3. Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank

Profit (2018): 45 milliárd dollár

A Föld legnépesebb országában jelenleg négy nagybank működik. Ez számít a legfiatalabbnak. A nagyobb kínai állami cégeket finanszírozó pénzintézet jelenleg a világ legnagyobb bankjának számít. A társaság még 2007-ben lépett a tőzsdére. Akkor rekordnak számító 21,9 milliárdos IPO-t hajtottak végre.

4. Samsung Electronics

Profit (2018): 39.8 milliárd dollár

A csoport, amelyikhez tartoznak egyike a nagy dél-koreai konglomerátumoknak vagyis a cseboloknak. A chip- és az okostelefongyártás terén az egyik legnagyobb cégnek számító társaság annak ellenére került a lista negyedik helyére, hogy tavaly nehéz évet zártak.

5. Kínai Építési Bank

Profit (2018): $38.4 milliárd dollár

A pekingi központtal működő bank többek közt a külföldi beruházásokban érdekelt kínai vállalatokat is segíti. Az eszközállományuk több mint 3400 milliárd dolláros. Az alkalmazottaik száma a 340 ezret is túllépi. Egy idei bejelentés szerint Magyarországon is saját fióktelepet fognak létrehozni.