Fény derült a kémek titkos eszközeire

Elemzések2020. jan. 19.D.J.

Az amerikai kormányzati szervek a megfigyeléseknél van, hogy átalakított gyereküléseket használnak – derült ki nemrég egy non-profit szervezetnek a MuckRocknak hála.

A kémfilmek szeretik a túlzásokat: a hősök van, hogy golyóstollba épített pisztollyal vagy autóba épített rakétával intézik el a rosszfiúkat. James Bond egy alkalommal még robbanó fogkrémet is használt az egyik akciójában. De hogy a valódi titkos ügynökök milyen kütyüket vesznek igénybe a bevetéseiken az általában hétpecsétes titoknak számít.

Hiába lehetett eddig is tudni, hogy az amerikai Special Services Group különféle készülékekkel látja el például a hadsereget, a titkos szolgálatokat, a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a Bevándorlási és Vámügyi Ügynökséget (ICE) is, a nyilvánosságnak nem árulták el, hogy pontosan milyen eszközöket készítenek. Egy non-profit szervezet a MuckRock a Kalifornia államban lévő Irvine-i rendőrség segítségével viszont nyilvánosságra hozta a cég egyik brosúráját, amelyet eredetileg a vevőkörnek szántak. Ennek a lépésnek Special Services Group nem igazán örült. A Vice magazint, amely az elsők között számolt be a cég fejlesztéseiről, eleinte perrel fenyegették. Bár végül a megjelent cikknek nem lettek jogi következményei. És hogy mi derült ki a publikussá vált iratokból?

Például az, hogy Special Services Group a hatóságoknak ma már olyan hang és képrögzítőket is gyárt, amelyeket sírnak lehet álcázni. Így egy temetőben lezajló beszélgetést is fel tudnak venni. Az elemek viszonylag tartósak: egy töltéssel a szerkezet akár két teljes napon át tud működni.

De kő, fatörzs és ébresztőóra alakú kamera is készül a Special Services Group háza táján. Utóbbit főleg szállodákban szokták használni.

A tételek között lehet találni gyerekülésbe és porszívóba rejtett felvevőt is. Hogy az átalakított porszívót takarításra is lehet-e használni, az a brosúrából nem derül ki.

Az állami szerveknek készült reklámanyagban egy olyan fogra tapasztható érme nagyságú mikrofon is szerepel, amely még Bluetooth kapcsolatra is képes. Az előnye, hogy az ügynökök így egy zajos tömegben is tudnak kommunikálni a társaikkal, úgy hogy a kezükkel ehhez semmit nem kell csinálniuk.

A kínálatban emellett feltűnt egy „digitális pálca” is, amellyel a falon keresztül is le lehet hallgatni a beszélgetéseket. Félő, hogy ezeket az egyre olcsóbb, kisebb és hatékonyabb eszközöket a jövőben nem csak a bűnüldözési szervek fogják használni - ezt már a Vice-nak a kormányzati szervek átláthatóságáért is küzdő Open The Government elemzője Freddy Martinez mondta el.