Nyolcszázmilliárdos program indul a magas energiaárak enyhítésére

Pénzügy2022. okt. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Start Garancia Zrt. kezességvállalása mellett tudnak banki finanszírozáshoz jutni az energiakereskedő cégek, ami amellett, hogy segít stabilizálni likviditási és kockázati helyzetüket, jelentősen megkönnyíti az ügyfeleik helyzetét is - írja a VG.hu.

A kormány felkérte a Start Garancia Zrt.-t, hogy 800 milliárd forintot különítsen el energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára nyújtandó kezességvállalkozásokhoz – jelentette be egy mai háttérbeszélgetésen Lóga Máté, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára.

Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban az energiakereskedők az energiaárak megugrásából eredő többletkockázataikat elkezdték az ügyfeleikre (például a kis- és középvállalkozásokra) hárítani - írja a VG.hu.

A Start Garancia Zrt. 800 milliárd forint keretösszegű programja az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet. 

A folyamat lényege, hogy a kereskedő a kezességvállalás birtokában – amelyet a Start Garanciával kötött megállapodás rögzít – kedvező feltételek mellett kérhet banki finanszírozást, biztosítva a megfelelő likviditási pozícióit. Ezzel az eddigi, kétszereplős modell (amelyben az energiakereskedők és ügyfeleik voltak érintettek) négyszereplőssé változott, hiszen a Start Hitelgarancia Zrt. mellett részei lettek a folyamatnak a finanszírozó bankok is.

A program keretösszegét egyébként az előzetes igényfelmérések alapján határozták meg, és azzal lehet számolni, hogy ha minden érintett lehívja a rendelkezésére álló hitelkeretet, 800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okoz a finanszírozási piacon.