OTP: A fiatalok zöme tart attól, hogy a pénzügyek az álmaik megvalósításának útjába állnak

Pénzügy2023. ápr. 12.Növekedés.hu

Magas tandíjak, szürreális albérlet-, rezsi- és élelmiszerárak – manapság nincsenek könnyű helyzetben a fiatalok megélhetés szempontjából. Így talán nem is meglepő, hogy a 16 és 30 év közötti korosztály 79 százaléka tart attól, hogy nem fogja tudni megvalósítani az álmait pénzügyi szempontból – derült ki az OTP Bank Junior célcsoport szokásairól, attitűdjéről készült kutatásból. Szerencsére az OTP Junior partnereként senkinek nem kell egyedül megküzdenie az anyagi problémákkal.

A magyarországi 16-30 évesek döntő többsége úgy véli, sokkal nehezebb a helyzete, mint korábban a szüleiké volt. A bizonytalanság és borúlátás az életkor előrehaladtával, a harmincadik életévhez közelítve nő és az aggodalmak leginkább a pénz körül forognak. A fiatalok nem is attól tartanak legjobban, hogy nem lesz munkájuk, hanem attól, hogy nem fognak a céljaikhoz mérten elegendő összeget keresni – derült ki az OTP Bank Junior célcsoport szokásairól, attitűdjéről készült kutatásból.

A korosztály 56 százalékának a megfelelő anyagi háttér hiánya már a tanulmányaiban is kisebb-nagyobb akadályt jelent, 35 százalék pedig úgy látja, hogy a pénzügyi problémák megnehezítik családalapítási terveik megvalósítását.

A legtöbben 30 éves koruk környékén látják realitását egy önálló lakásnak, illetve annak, hogy felkészültek legyenek a gyerekvállalásra anyagi szempontból.

Talán a körülményeknek is köszönhető, hogy a fiatalok attitűdjében nagyon erősen jelen van a megtakarítás szükségességének gondolata. Tízből nyolc fiatal szerint minél hamarabb el kell kezdeni a megtakarítást, a fiatalok több, mint fele ténylegesen meg is takarít, jellemzően konkrét célokra. A 16-17 évesek 53 százaléka autóra, a 18-24 évesek több mint harmada lakásra vagy autóra gyűjt.

A kor előrehaladtával a prioritások kissé változnak, a 25-30 éveseknél a legtöbben már inkább baj esetére, váratlan helyzetekre tesznek félre (35 százalék). Ebből a korosztályból minden harmadik fiatal lakásra gyűjt, amit fej-fej mellett a lakásfelújítás és az autó (28-28 százalék) követ1.

Senkinek nem kell egyedül megküzdenie a felmerülő problémákkal, támogatás nélkül megvalósítani az álmait. A 0-24 éves kor között megnyitható Junior számla díjmentességének – nulla forintos számlavezetési-, betéti kártya-, valamint internet- és mobilbank használati díj – köszönhetően a banki költségek miatt biztosan nem kell aggódni.

Így nagyobb szerepet kaphat a megtakarítás egy fiatal életében és sokkal egyszerűbben tehet félre. A rövid- vagy hosszú távú célok megtervezésében és a pénzügyek tudatosabb kezelésében pedig az OTP Junior Next app nyújthat hatalmas segítséget.

Az alkalmazás amellett, hogy segít tájékozódni a különböző szakmákról, költségtervezéssel is segíti a felhasználókat, így könnyen kikalkulálható, mennyi pénzre lehet szükség a tanulmányi évek alatt. Emellett egy beállítással elérhető, hogy több pénz maradjon a bankszámlán online vagy bankkártyás vásárlások során, méghozzá pénzvisszatérítés formájában.

„A Kedvezményprogram beállításával a fiatalok már vásárlásaik során is pénzt takaríthatnak meg. Amennyiben az OTP Bank partnereinél költenek, különböző mértékű pénzvisszatérítést kaphatnak, amit a következő hónap elején ír jóvá a bank. A program előnyeit a fiatalok most a Budapest Parknál is élvezhetik a korosztály által kedvelt partnerek egyedi kedvezményei mellett” – mondta Kökény Dávid, az OTP Bank termékfejlesztési senior menedzsere.

Fontos szempont, hogy a pénzügyi tudatosságot is igyekszik növelni a hitelintézet.

Ezt a célt szolgálja például Kiadásfigyelő funkció a mobilbankban, amely tükröt tarthat a bevételek és a kiadások nyomon követésével.

A fiatalokat nem csak az OTP Junior előnyös számlakonstrukciója és a különböző funkciók segíthetik céljaik elérésben, ebben szülői támogatásra is számíthatnak. Az OTP Bank korábbi, 16-24 év közöttiek körében végzett kutatásából3 az derül ki, hogy bár már a középiskolások többsége dolgozik alkalmi vagy diákmunkában, a legtöbben kapnak zsebpénzt a szülőktől. Az idősebb juniorok is többnyire dolgoznak vagy jár nekik ösztöndíj, ennek ellenére többük továbbra is kap anyagi támogatást a szüleitől.

Sőt, a család időnként megtakarítással is támogatja ezt a korosztályt.

Ez utóbbi egészen korán megtehető, az OTP Junior ugyanis már a gyermek születésekor is megnyitható, így lehetőséget adhat arra, hogy a szülők előre gyűjtsenek pénzt gyermekük számára.