OTP Bank: Szívesen adományoznak a magyarok

Pénzügy2022. júl. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Felértékelődött az adományozás jelentősége a magyarok szerint a covid és a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktus hatására. Ugyan a leginkább elterjedt támogatási forma a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása, rengetegen segítenek a rászorulókon tárgyi adományokkal, valamint szervezeteknek részére adott kisebb-nagyobb összegekkel.

A magyar felnőttek 81 százaléka szokott adományozni valamilyen módon – derült ki az OTP Bank megrendelésére készült felmérésből. A lakosság 48 százaléka szerint koronavírus és az orosz-ukrán háború hatására felértékelődött az adományozás jelentősége.

A legjellemzőbb támogatási forma a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása a segélyszervezeteknek (48 százalék), de gyakori a tárgyi adományozás is (36 százalék), amikor ruhákkal, élelmiszerrel vagy játékokkal segítik a rászorulókat.

A felnőttek 19 százaléka nyilatkozta azt, hogy semmilyen formában nem szokott adományozni.

A felnőtt lakosság 43 százaléka szokott rendszeresen adományozni kisebb összegeket a felmérés eredményei szerint, 7 százaléka pedig kevesebb alkalommal, de nagyobb összegekkel támogatja az általa fontosnak tartott célokat.

14 százalék nyilatkozta azt, hogy szokott kisebb és nagyobb összegeket is adományozni, 31 százalék pedig kizárólag a személyi jövedelemadójának az egy százalékával támogat szervezeteket, egyházakat.

Azok a felnőttek, akik rendszeresen adományoznak szervezeteknek, jellemzően maximum havi 5000 forint értékben teszik ezt (67 százalék). Ebből 25 százalék 1001 és 5000 forint között, 22 százalék 501 és 1000 forint között és 20 százalék az, aki rendszeresen mikroadományokkal, azaz 100-500 forinttal támogatja a szervezetek működését, munkáját.

Az OTP Bank számára kiemelten fontos a magyar adományozási kultúra fejlesztése, ezért teremtünk lehetőséget a digitális banki csatornáinkon, valamint az ATM automatáinkon keresztül mikroadományok felajánlására. Párszáz forintos adomány egy magánembernek nem jelentős összeg, de sokezer 100 forintos adomány egy szervezet, alapítvány életében már meghatározó jelentőségű lehet, hiszen hozzásegítheti őket társadalmilag fontos céljaik eléréséhez. Amikroadományok  a támogatott szervezet számlájára érkeznek,. Jelenleg például az OTP Bank digitális adományozási felületein keresztül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára már több, mint 100 millió forint gyűlt össze, az ukrajnai menekültek támogatására. Ez az összeg 100-200-500 forintos felajánlásokból gyűlt össze

hangsúlyozta a mikroadományok erejét Szabó Dóra, az OTP Bank CSR csoportvezetője.

A felmérésből kiderült az is, hogy a mikroadományokkal legjobban támogatott adományozási cél az állatvédelem, amit a válaszadók 26 százaléka jelölt meg.

Az állatvédelmet a gyermekvédelem támogatása követte 23 százalékkal, majd a hátrányos helyzetben lévők 14 százalékkal, de fontosnak tartották még a betegséggel élők támogatását (12 százalék) és a testi fogyatékossággal élők segítését (7 százalék) is. A mentális fogyatékossággal élőket a válaszadók három százaléka jelölte meg az első helyen, a menekültek és integrációs törekvések támogatását két-két százalék támogatná a leginkább.