Sikeres évet zárt a Rába, de osztalékfizetés helyett inkább tartalékol

Pénzügy2022. ápr. 13.MTI

A Rába Nyrt. nem fizet osztalékot, eredménytartalékba helyezték a cég 2021-ben elért eredményét - közölte a vállalat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A közlemény szerint a Rába Járműipari Holding Nyrt. szerdán tartotta éves rendes közgyűlését, ahol elfogadták a társaság 2021-re vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint összeállított egyedi és konszolidált pénzügyi kimutatásait.

Az egyedi beszámolót 21,566 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 348,331 millió forint átfogó eredménnyel, a konszolidált beszámolót pedig 45,156 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 1,28 milliárd forint átfogó eredménnyel hagyta jó a közgyűlés.

A Rába csoport szerdán az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat az egymás után felmerült nehézségek, mint a beszerzési források folyamatos bizonytalansága és az egész Európát megrendítő energiapiaci válság ellenére sikeres üzleti évet zárt tavaly.A pandémia okozta keresleti sokk után a vállalat sikeresen reagált a gyorsan élénkülő vevői megrendelésekre.

Figyelemre méltó volt a társaság operatív eredményessége, ami közel 2 milliárd forintos szinten realizálódott, az árbevétel-arányos üzemi eredmény szintje így 4,3 százalékot ért el. A készpénztermelési képességet illetően a Rába 4,387 milliárd forint EBITDA szintű nyereséget termelt, aminek termelési hatékonysága az iparági átlagnak megfelelő szintet, 9,4 százalékot ért el.

A drasztikusan növekvő energia- és alapanyagárak minden gazdasági szereplőt komoly kihívások elé állítanak, és ez igaz az energia- és acéligényes járműiparban dolgozó vállalatokra, így kiemelten a Rába Csoportra is.

Az eredményesség megőrzése érdekében a társaság most is a gyártási folyamatok, valamint a technológia hatékonyságjavításán dolgozik. Kiemelt cél, hogy a negatív hatásokat mielőbb semlegesítse azáltal, hogy a költségek növekedését az értékesítési árakban is érvényesíti.

A 125 éves járműipari tapasztalattal rendelkező Rába Nyrt. üzleti portfolióját három önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a Futómű, az Alkatrész és a Jármű üzletág. A Rába erősen exportorientált vállalat, stratégiai exportpiacai az Európai Unió, a FÁK országok és az Amerikai Egyesült Államok.