15-20 százalékos áremelkedés jöhet a fővárosi rövidtávú albérleteknél

Interjú2022. ápr. 14.Harsányi Péter

A 2019-es augusztusi és szeptemberi csúcsárakon lehetett rövidtávra kiadni a lakásokat a 2022 eleji mellékszezonban. Innen további 15-20 százalékos áremelkedés jöhet az idei főszezonra – mondta a növekedés.hu-nak Schumicky Balázs. A Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint az áremeléseket az a tény is támogatja, hogy a szálláskínálat több mint fele eltűnt az elmúlt két évben. Budapest ráadásul annyival olcsóbb Prágánál, Bécsnél vagy Pozsonynál, hogy bőven van még tér a szállásdíjak emelésére. Ezt a forint gyengülése is lehetővé teszi. Hozzátette, az 5. és 6. kerületben a jelenlegi szabályozás a feketézés jelenségét erősíti. A feketézőket ráadásul nagyon nehéz kiszűrni. Lényegében egy-két ellenőr jut kerületenként 2-3000 hivatalosan bejelentett apartmanra. A feketézők hatékony és rendszeres ellenőrzésére, valójában nem marad idő.

Az orosz-ukrán háborúnak milyen hatásai vannak a rövidtávú szálláshelykiadási piacra? Az Ukrajnából érkező menekültek igénybe veszik-e ezt a kategóriát?

Abszolút igénybe veszik. Óriási keresletet indukáltak az ukrán menekültek, vendégek. Nem csak a rövidtávú szálláshelykiadók forgalma emelkedett, hanem a budapesti szállodáké is. Sokan ugyanis, akik belépnek Magyarország területére, néhány nap után már tovább utaznak Nyugat-Európába vagy Lengyelországba.

Sokan viszont itt maradnak Budapesten. Közülük többen nem az állam vagy az önkormányzatok által nyújtott lehetőségeket veszik igénybe, hanem az apartmankiadók ingatlanjait választják.

A Booking.com, az airbnb és a szállás.hu oldalak szintén segítenek abban, hogy a menekültek és a szálláshelyszolgáltatók egymásra találjanak. Ezen cégek elengedik a díjakat, ha rajtuk keresztül ukrajnai menekült érkezik, és természetesen rengeteg airbnb-ző is ingyen vagy majdnem ingyen bocsájtja rendelkezésre a menekülteknek a szállását.

Egy 44 milliós lélekszámú országban meg van az a réteg, aki tud és képes magasabb minőséget is megfizetni huzamosabb ideig. Ezek a menekültek jelenleg komoly keresletet jelentenek.

Ők jellemzően több hétre, adott esetben néhány hónapra foglalnak. Így az ukrán helyzet javulása esetén könnyebben haza tudnak térni.

Hogyan változott a rövidtávú szálláshelykiadási piac forgalma Budapesten?

2021 utolsó negyedéve rendkívül erős volt. A vendégszám ugyan még nem érte el a válság előtti szintet, de a szálláshelyek számossága is messze elmaradt a járvány előttitől.

A korábbi 16-17 ezer budapesti apartmanból csupán 6-7 ezer maradt a piacon. Ezáltal az apartmanok kihasználtsága javult.

Lényegében így futottunk neki az újévnek. A január és február biztatóan indult, amikor is jött az orosz-ukrán háború. Ezt követően az orosz, ukrán, valamint a környező országokbeli turisták elkezdték lemondani a foglalásaikat, hiszen nem lehetett tudni milyen irányt vesz a szomszédunkban zajló tragédia.

A helyzeten nem segített, hogy Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke véletlenül azt nyilatkozta, hogy Magyarországot támadta meg Oroszország a Krím felől. Emiatt sok amerikai turista dönthetett úgy, hogy nem jön Magyarországra.

Érezhetően megtorpant a piac, rengeteg lemondás jött pár nap alatt.

Ezt követően viszont megjelent az ukrán menekültek által generált többlet kereslet, és a piac is elkezdett visszarázódni a korábbi medrébe.

Összességében tehát a márciusi és az áprilisi forgalom nem lett annyira rossz a rövidtávú szálláshelykiadási piacon, de a számok mindenképpen elmaradnak a megszokottól.

A kilátások szempontjából kedvező, ha a háború megáll messze a határainktól, hiszen így újra bátrabban utazhatnak hazánkba a külföldi turisták.

Mennyire erősödik a külföldi turizmus, ha nem számolunk az ukrajnai és orosz vendégekkel?

Két évnyi bezártság után az emberek újra akarnak és tudnak is utazni. Ezt mutatják a tavalyi utolsó negyedéves számok is. A Wizzair vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a járatkapacitásaikat majdnem teljesen visszaépítették a válság előtti szintre. Igaz, ezt nem mondhatja el minden légitársaság.

A külföldi turizmus terén tehát élénkülés várható, bár az orosz és ukrán turistákra nem lehet számítani. Szintén hiányoznak a kínai és távol-keleti vendégek, akik az ázsiai járványhelyzet miatt otthon maradhatnak.

Az amerikai turisták is távol maradhatnak egyelőre, hiszen az ő léptükben a Budapest és Kijev közti 1000 km-es távolság túl kicsinek tűnhet. A háborút túl közelinek ítélhetik. Bízunk benne, hogy ez azért meg fog változni.

A növekvő energiaárak, a magas infláció és a fejlett világ gazdasági teljesítményének esetleges jelentős gyengülése fékezi a turizmus magára találását.

A szabadidős utazás olyan luxusjószág, amiről könnyebben lemondunk, mint például az élelmiszerekről.

Optimizmusra ad azonban okot, hogy az idén nyáron újra lesz Sziget fesztivál. Emellett Magyarország atlétikai világbajnokságot rendez, illetve Japán helyett idehaza szervezik meg a vizes vb-t is. Valamennyi rendezvény és sportesemény növeli a vendégszámot.

A forint gyengülése is segíti a külföldi turizmus magára találását, hiszen így a külföldiek számára olcsóbbá válunk. A későbbiekben pedig a háborús hírek oldódása javíthat hazánk megítélésén.

Mekkora áremelés várható a rövidtávú szálláshelyszolgáltatóknál?

Lényegében a 2019-es augusztusi és szeptemberi csúcsárakon lehetett rövidtávra kiadni a lakásokat a 2022 eleji mellékszezonban.

Innen emelkedhetnek tovább a szállásdíjak az előttünk álló fesztiválszezonra, illetve főszezonra

Az áremelkedés mértéke a fővárosban legalább 15-20 százalékos lesz. Ennek azonban egy jó részét fedezi a forint gyengülése a külföldiek számára.

Vidéken már megtörtént az áremelkedés ebben a szegmensben az elmúlt időszakban. Most Budapesten a sor.

A munkaerőhiány, az ingatlanárak és hitelköltségek növekedése, valamint az infláció mind az árnövekedés irányába hatnak.

Mekkora kínálat térhet vissza a rövidtávú szálláshelykiadási piacra?

Még a járvány első hullámának idején rengeteg házigazda adta oda ingyen a lakását ápolóknak, orvosoknak. Sokan pedig üresen hagyták vagy kiadták albérletbe. Ezek az albérleti szerződések hamarosan kifutnak. Sok tulajdonos elgondolkodik, hogy visszatér-e a rövidtávú szálláshelykiadási piacra.

Akinek bejött az albérletbe adás az kétszer is megfontolja, hogy visszatérjen és fizesse a 4 százalékos idegenforgalmi adót – Budapest legtöbb kerületében – és fizesse a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást a többi adó mellett.

A turizmusfejlesztési hozzájárulást a 2020-as bevezetése óta 2020 első két hónapjában kellett csak megfizetni, aztán az állam felfüggesztette a járványhelyzetre való tekintettel.

Emellett az adminisztráció is változott a koronavírus alatt. 2021 szeptember óta kötelező valamennyi vendég adatait okmány-scannelni, ami plusz adminisztrációs kötelezettséget jelent.

Ráadásul azok, akik visszaadták az engedélyüket, és most újra kiváltanák, azzal szembesülnek, hogy rendkívül nehéz, szinte lehetetlen az V. VI. kerületi önkormányzatnál bejelenteni ezt a fajta tevékenységet. Ők vagy nem térnek vissza, vagy feketén, illegálisan kell működniük. Sokan ezt nem vállalják be.

A piac tehát megváltozott, nincs túlkínálat lakásokból. A mélypont 2022 februárjában volt. Márciusban már 3-4 százalékos bővülést lehetett látni a kínálatban. A piac éledezésével azonban további mérsékelt kínálat bővülés valószínűsíthető.

A hitelkamatok lendületes emelkedése és a felújítási költségek megugrása mekkora terhet jelent a szektornak?

A pénzügyileg tudatos befektetők, akik korábban hitelből vettek ingatlant, jellemzően hosszabb fix kamatperiódusú hitellel rendelkeznek. A tapasztalataink szerint meglévő lakástulajdonosokat kevésbé érinti a hitelkamatok meredek emelkedése.

Ha viszont valaki most szeretne a piacra lépni hitel felvétele mellett, akkor annak komoly terhet jelent a hitelezési és felújítási költségek megugrása. Így az új belépők számára az elérhető hozamok alacsonyabbak.

Budapest ugyanakkor annyival olcsóbb volt Prágánál, Bécsnél vagy Pozsonynál, hogy bőven van még tér a szállásdíjak emelésére. Ezt a forint gyengülése is lehetővé teszi.

Az áremeléseket az a tény is támogatja, hogy a szálláskínálat több mint fele eltűnt az elmúlt két évben.

Az elmúlt időszakban a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete milyen fontosabb sikereket ért el?

Óriási sikere az Egyesületünknek, hogy egyeztetések után a Magyar Turisztikai Ügynökség az érveink alapján rugalmasabbá tette a magán-, és egyéb szálláshelytípus besorolásához használt kritériumrendszert. 2022-től ugyanis valamennyi szálláshelyet alapvetően egytől öt csillagig értékelik.

A változtatás nélkül a magánszállások kategóriájába tartozó különféle szálláshelyek (hagyományos apartmanok, a lombházak, „tiny house-k”, A formájú házak), az eltérő adottságaik folytán a megérdemeltnél gyengébb minősítést kaphattak volna.

A kompromisszum eredményeképpen a vendégek számára nő a transzparencia, hogy mit várhatnak el az egyes szállásokon, növekszik a szállások minősége, és korrekt besorolást kaphat a szálláshely.

A magasabb besorolás természetesen jár egyfajta plusz munkával és kötelezettséggel a szálláshelyszolgáltatók részéről.

Emellett ígéretet kaptunk arra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, hogy a lehető leghamarabb rendeződni fog azon kérésünk, hogy a magánszálláshely szolgáltatók hitelképessé váljanak.

Ha eddig ebből az üzleti tevékenységből származott valakinek jövedelme, annak a bankok nem hiteleztek jogszabályi hiányosságok miatt. Hiába volt ott az ingatlan fedezetként, és volt az átlagot sokszor meghaladó jövedelme.

Mennyire nehezítik meg az önkormányzatok a rövidtávú szálláshelykiadást napjainkban?

Az Egyesületünk munkájának is köszönhetően ma már egyetlen kerületi vezető sem gondolkodik abban, hogy korlátozza a kiadható napok számát. Az ugyanis ennek a szektornak az azonnali ellehetetlenülését okozná.

Amikor az önkormányzatok finanszírozása feszesebbé vált, mint valaha, hamar rájöttek a döntéshozók, hogy igenis fontos bevételi forrás vagyunk. Idegenforgalmi adót, építményadót fizetünk, miközben a vendégeink növelik a kerületekben a vendéglátó egységek forgalmát. A rövidtávú szálláshelykiadók hozzájárulnak a belváros pezsgőbb életéhez és a lakásállomány megújulásához.

A turisták által okozott problémák, a zajterhelés ráadásul sok esetben a helyükre érkező albérlőkkel ugyanúgy folytatódtak. Azzal a különbséggel, hogy míg egy rossz vendég 3-4 éjszaka után távozik, az albérlő hosszú ideig marad, és gyakorlatilag alig lehet ellene fellépni.

Szabályozói oldalról az 5. és 6. kerületben a legnehezebb a helyzet. Itt ugyanis az önkormányzatok az újonnan piacra lépni szándékozók apartman kiadását rendkívül megnehezítik jogilag megkérdőjelezhető módon.

Bár az évente kiadható napokat nem limitálták.

Az 5. és a 6. kerületben mindez a feketézés jelenségét erősítheti.

Ez rossz a lakóknak, rossz az önkormányzatoknak, mert adóbevételtől esnek el. A feketézőket ráadásul nagyon nehéz kiszűrni, miután komoly kapacitáshiány van az ellenőrök terén.

Lényegében egy-két ellenőr jut kerületenként 2-3000 hivatalosan bejelentett apartmanra. A feketézők hatékony és rendszeres ellenőrzésére, felderítésére, ami az igazán hasznos lenne az önkormányzatok részéről, valójában nem marad idő.