Sokkal többet költünk egészségügyi kiadásokra, mint gondolnánk

Pénzügy2021. nov. 8.Növekedés.hu

Sokkal többet költenek a háztartások egészségügyi kiadásokra, mint gondolnák. Sokan 20-50 ezer forintra becsülik éves költségeiket, pedig a hivatalos adatok szerint már 2019-ben 200 ezer forintra rúgott ez az összeg.

Számtalan területen írta át a mindennapi forgatókönyvet a koronavírus-járvány, ez különösen igaz az egészségügyi ellátásokra - derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak reprezentatív kutatásából. A pandémia felerősítette a magánegészségügyi szolgáltatások iránti, egyébként évek óta fokozódó keresletet.

A kutatás eredményei szerint az egészségpénztári tagsággal nem rendelkező, dolgozó magyarok közül a legtöbben – 23 és 23 százalék – úgy gondolják, évi kevesebb mint 20 ezer forintot vagy 20 ezer és 50 ezer forint közötti összeget költenek a maguk és a velük együtt élők egészségére. Ebbe beleszámolják a gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre és a magánegészégügyre fordított forintokat is.

Évi 100 és 200 ezer forint közötti összeggel csak a háztartások 13 százaléka számol, és mindössze 8 százalék gondolja úgy, hogy akár 200-750 ezer forintot is elköltene. Ez átlagosan háztartásonként 96 ezer forintot jelent.

A hivatalos KSH-adatok azonban merően mást mutatnak, mivel 2019-ben egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot költött az egészségére.

A Prémium Önkéntes Pénztárak felmérése szerint fogorvosi ellátásnál, szűrővizsgálatoknál és szakorvosi ellátásoknál veszik a legtöbben igénybe a magánegészségügyi. A 35 év alattiak jelentős része pedig csak a magánegészségügyben keresi a megoldást.