Válságállónak bizonyultak az önkéntes pénztárak, jelentősen nőtt a pénztári vagyon

Pénzügy2021. szept. 16.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

A pandémia közepette is nőtt az önkéntes pénztárak vagyona. Ugyan 2021-ben minimálisan, fél százalékkal csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, de mégy így is növelni tudták a befizetések összegét. Az egészségpénztárak piaca ugyan kisebb, ám ott még a taglétszám is bővülni tudott, miközben a tagdíj bevételeik 23 százalékkal emelkedtek.

Még a pandémia okozta gazdasági sokk ellenére is növelni tudták az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak a vagyonukat a 2020-ban, és a 2021-ben – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) 20 éves fennállásának alkalmából tartott konferencián.

öposz

Az elmúlt másfél év, de különösen az elmúlt hat hónap bebizonyította, hogy mind a munkavállalók, mind a munkáltatók megbíznak az önkéntes pénztári szektorban és továbbra is fontosnak tartják a nyugdíj- és egészségcélú öngondoskodást. Külön pozitívum volt számunkra, hogy az elmúlt negyedévben mind az egészség, mind a nyugdíjpénztári befizetések között, több év óta először a munkáltatói befizetések aránya emelkedni tudott. Régóta hangsúlyozzuk, hogy a munkaadóknak fontos szerepük van a dolgozóik hosszútávú jövőjének biztosításában

– fogalmazott Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke.

Öposz Nagy CsabaNagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke

Szinte a teljes szektort lefedi

A 2001-ben alapított szövetség szinte a teljes hazai szektort lefedi, ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona és taglétszáma alapján a szegmens 97 százaléka ÖPOSZ tag, míg az egészségpénztárak esetében ugyanez a szám 90 százalék.

Így a Pénztárszövetségnek összesen 30 tagja van, összesített taglétszámuk meghaladja a kétmillió főt,

a teljes pénztári vagyon pedig mindent egybevetve 1685 milliárd forintot tesz ki.

ÖPOSZA pénztári vagyon mellett egyébként

a taglétszámot is sikerült megtartani, sőt tovább gyarapítani 2020-ban,

de most a 2021-es második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám enyhe visszaesést mutat. Az egészségpénztárak továbbra is tartják a növekedési trendeket.

A szektor jövőjének szempontjából figyelmeztető jel a pénztártagok számának alakulása. Elengedhetetlen a fiatalabb generáció megszólítása, mind a szolgáltatásaink fejlesztésével, digitalizációjával, mind az öngondoskodás fontosságának minél korábbi bemutatásával. Ennek jegyében idén mi is megújítottuk honlapunkat, a penztar-konferencia.hu-t

– tette hozzá a Pénztárszövetség elnöke.

ÖPOSZ

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szintén a fiatalok bevonásának szükségességét emelte ki:

Örömmel láttuk, hogy a pénztárszektor a pandémia időszakában is sikerrel teljesített. Ugyanakkor a szektor szempontjából figyelmeztető jel a taglétszám stagnálása. Arra ösztönzöm a pénztárakat, hogy még az eddigieknél is agresszívebben hangsúlyozzák a lakosság számára a pénztárak és az öngondoskodás előnyeit.

Növekvő bevételek

Ha a két szektort külön-külön nézzük, az előbbi trendek mellett érdemes kiemelni, hogy a nyugdíjpénztárak

még a taglétszám alig több mint fél százalékos visszaesése mellett is tudták növelni 2020 éa 2021 első féléve között a tagdíjbevételeket

és a munkáltatói befizetéseket egyaránt, így ezzel magyarázható a pénztárak vagyongyarapodása.

ÖPOSZ

ÖPOSZ

Érdekes viszont, hogy ha az arányokat nézzük, akkor az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések tekintetében

2012-óta nagyon eltolódott az egyensúly a munkáltatói tagdíj hozzájárulás és a tagok által fizetett tagdíj aránya között,

ez utóbbi javára. Épp ezért jó lenne, ha az egyének tudatossága mellett, a vállalatok is gyakrabban gondolnának rá, hogy a munkavállalóik számára egy ilyen jellegű plusz juttatást nyújtsanak – hangzott el az eseményen.

Válság álló hozamok

Az önkéntes pénztárak egyébként 2020-ban, tehát a pandémia időszakában is jó hozamokat tudtak hozni, és komoly eredménynek mondható, hogy igen jelentős volt a tagdíj bevétel és a szolgáltatási  kiadás közötti különbözet is.

Az egészségpénztárak növelték a tagszámot

Az egészségpénztárak esetében még a taglétszám csökkenés sem állt fenn, a tagdíjbevételt viszont komoly mértékben, több mint 23 százalékkal tudták növelni, míg a munkáltatói befizetések is jelentősen 19,18 százalékkal tudtak bővülni.

Eltolódott egyensúly

Az egyéni és a munkáltatói befizetések aránya az egészségpénztárak esetében egyébként még inkább eltolódott, a befizetéseknek mindössze 19 százaléka származik a munkáltatóktól.

A bevételek mellett az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele is nőtt 2021 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az egészségpénztári szolgáltatásokat a legtöbben gyermekekkel kapcsolatos ügyekben vették igénybe.

Új kihívások előtt az ágazat

Az elmúlt évek persze kihívásokat is tartogattak – tudtuk meg. A kontaktus szám csökkentése, az üzletmenet online térbe terelése új megoldandó feladatokként merültek fel, ennek megfelelően

a pénztárak legfontosabb aktuális feladatai többek között az elektronikus aláírás elfogadása,

az online ügyintézés kialakítása, lehetővé tétele, az online ügyfélszolgálat erősítése és a meetingek online szervezése.

A jövőt illetően a Pénztárszövetség a munkáltatók felelősségét hangoztatta, hiszen a jövő munkavállalói is pályakezdőként a munkáltatóktól ismerhetik meg és kezdhetik el az öngondoskodást.