Szép számokat hozott a Duna House, de már látszódik a hitelpiac visszaesése

Pénzügy2022. nov. 29.MTI
A rovat támogatója:

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.

A negyedéves nettó árbevétel 3,817 milliárd forintról 8,385 milliárd forintra, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 563,1 millió forintról 904,1 millió forintra nőtt éves összevetésben.

Az első három negyedév összesítésében az árbevétel 9,728 milliárd forintról 25,379 milliárd forintra, az EBITDA 1,507 milliárd forintról 3,167 milliárd forintra, az adózott eredmény 1,025 milliárd forintról 2,323 milliárd forintra emelkedett - írták.

A harmadik negyedév belföldi eredménye elmarad az előzőktől, amit a jelentés azzal magyaráz, hogy az első fél évben elért csúcsokat a kamatemelések miatt ingatlan- és hitelpiaci visszaesés követte. A júliustól szeptemberig tartó időszakkal ennek ellenére elégedettek, hiszen a készpénzállomány rekordösszegű, a saját építésű lakóparkjuk elkészült, és az olaszországi érdekeltségük is jól teljesített. Csak Lengyelországban és Csehországban kellett kisebb, összesen csaknem 70 millió forintos veszteséget elkönyvelniük. 

A társaság a lakóparki ingatlanok zárónap utáni értékesítéséből még több mint 6 milliárd forinttal gyarapodhat a mostani árakkal számolva, és abban is bíznak, hogy a lengyel piac hamarosan növekedési pályára áll, miután mérséklődnek a szigorú hitelfelvételi korlátok piaci hatásai.

A jelentés szerint a Duna House hálózatbővítésre, piacszerzésre törekszik, és az első 9 hónap adatai alapján a cégvezetés biztos benne, hogy éves szinten is a teljesíteni tudják a célkitűzéseket.

A társaság adózott eredménye 2021-ben 18 százalék éves emelkedéssel megközelítette az 1,6 milliárd forintot. Árbevétele 59 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, elérve a 14,5 milliárd forintot.A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír kedden 410 forinton zárt, árfolyama egy éven belül 400 és 608 forint között változott.