Több mint kétszeres túlajánlással zárult az MBH Bank első MREL-képes kötvényének aukciója

Pénzügy2023. jún. 15.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Sikerrel zárult az MBH Bank első, MREL-követelménynek is megfelelő kötvényeinek június 14-i aukciója. A hitelintézet eredetileg 50 millió euró össznévértékben meghirdetett kötvényaukciójára több mint 104 millió euró össznévértékű ajánlat érkezett a Budapesti Értéktőzsdén.

Június 14-én tartotta az MBH Bank Nyrt. első MREL-képes kötvényének aukcióját, amelynek keretében nyilvános ajánlattételre bocsátotta a 2026-os lejáratú, euró alapú, szenior nem-elsőbbségi kötvényét. A kötvény fixről változó kamatozásra átváltó terméket takar, amely futamideje első két évében évi 9% fix kamatot fizet, majd 2025. június 16-ától kezdődően, a futamidő utolsó évében 3 havi EURIBOR + 5,5% változó kamatozásra vált át.

Az 50 millió euró össznévértékű kötvényre meghirdetett aukció keretében végül több mint kétszer akkora, 104,77 millió euró össznévnévértékben nyújtottak be ajánlatot a tőkepiaci szereplők, amelyből az MBH Bank végül 74,98 millió euró össznévértékű ajánlatot fogadott el.

A sikeres aukció hozzájárul, hogy a bank mindenkor megfeleljen az MNB által előírt, a szavatoló tőkére és leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Sikerként könyveljük el az MBH Bank első olyan kötvénykibocsátását, amely eleget tesz az MREL-képesség feltételeinek is. A jelentős túljegyzés egyúttal azt is mutatja számunkra, hogy az MBH Bank elnyerte a piaci és intézményi befektetők bizalmát. A tranzakció egy olyan hazai és nemzetközi program első mérföldköve, melynek célja a bank pénz és tőkepiaci céljainak és jelenlétének még magasabb szintre emelése

nyilatkozta Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.